HondaJet se těší z 250. dodaného letounu

14.02.2024

Letoun Honda Jet se může těšit z celkem 250. dodávky. Tohoto milníku dosáhl od roku 2015, kdy jej začali přebírat první dopravci a soukromí vlastníci. Společnost se zaměstnanci 250. dodávku oslavila v Greensboro v Severní Karolině, kde má Honda Aircraft Company sídlo.

Letoun Echelon společnosti HondaJet
Letoun Echelon společnosti HondaJet (Zdroj: HondaJet)

Od doby, kdy byl letoun uveden na trh, došlo k jeho mnoha úpravám, a to především z důvodu vylepšení letových vlastností. Došlo například k rozšíření doletu na 2 865 km z původních 2 222. 

Maximální letová rychlost je aktuálně 422 uzlů a maximální letová výška FL430. Na palubu se vejde až osm pasažérů. HondaJet je poháněný dvěma GE Honda Aero HF120 motory. V kokpitu pak piloti a pilotky najdou výbavu Garmin G3000. 

Jednou z unikátností HondaJetu jsou motory umístěné nad křídlem, přičemž tento nápad pochází od bývalého prezidenta a generálního ředitele společnosti Michimasy Fujina. 

Tato konfigurace podle zástupců společnosti zajišťuje možnost uzavřené toalety v zadní části a snížení hluku. Usazení motorů také zpožďuje nárůst odporu vzduchu, což umožňuje efektivnější provoz. 

Fujino od počátku zahájení výroby věřil, že konstrukce s motory nad křídly bude přizpůsobitelná také větším letounům. Před odchodem do důchodu v roce 2022 představil ještě jeden podobný projekt společnosti Honda Aircraft. Jde o lehký proudový letoun Echelon s maximální cestovní rychlostí 450 uzlů a s místy pro 11 cestujících. 

„Milník 250. dodávky není jen číslo, ale také výpověď o naší neustálé snaze o dokonalost a inovaci,“ uvedl Hideto Yamasaki, nynější ředitel společnosti. „Jsme vděční za celosvětové uznání a důvěru, kterou zákazníci v letoun HondaJet vkládají. I nadále budeme rozvíjet letecký průmysl a neustále posouvat hranice.“

Flotila HondaJet má nalétáno více než 210 000 letových hodin se spolehlivostí 99,7 %. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář