Israir Group ztratila zájem o české Smartwings, ukončila jednání s CITIC

15.02.2024

Jednání Israir Group o převzetí necelé poloviny dopravce Smartwings je alespoň prozatím u konce. Israir pozastavil jednání s čínskou společností CITIC. Jako důvod uvedl aktuální nestabilitu v regionu, čímž reagoval na útok Hamásu na Izrael. Konflikt ochromil mimo jiné také leteckou dopravu především do a z Tel Avivu.

Letoun společnosti Israir
Letoun společnosti Israir (Zdroj: Qualtero)

Izraleský dopravce Israir ztratil zájem o podíl ve Smartwings. Letecká společnost podle serveru Novinky.cz přerušila jednání s čínskou skupinou CITIC Group, která je aktuálně držitelem 49,92% podílu. 

Israir v rámci jednání s čínským protějškem v minulosti složil zálohu ve výši 500 000 eur a uvedl, že měl k dispozici opci na koupi podílu do 14. února. Záloha by měla být společnosti již vrácena.

V prohlášení pro místní burzu Israir uvedl, že již 8. února jednání ukončil, a to z důvodu geopolitické situace na Blízkém východě. Ačkoliv letecké společnosti včetně Smartwings pravidelné linky do Tel Avivu začínají obnovovat, zájem o ně příliš velký není.

Israir Group se snažila o převzetí části Smartwings více než rok, zájem poprvé izraleská strana potvrdila na podzim roku 2022. Informace, zda se bude o koupi ucházet v budoucnu, zatím neposkytla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář