Máme zvýšenou poptávku po modernizaci Sikorsky Black Hawk, zní z Ace Aeronautics

13.03.2024

Společnost Ace Aeronautics bázovaná v Alabamě v posledních měsících pracuje na zakázkách především pro evropské země. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu navíc v následujících obdobích očekává ještě větší objem poptávek.

Vrtulník S-70A ve flotile rakouské armády
Vrtulník S-70A ve flotile rakouské armády (Zdroj: Planespotters | Christian Jilg)

Společnost Ace Aeronautics, která se specializuje na modernizaci vrtulníků, zaznamenala v uplynulém roce zvýšenou poptávku po úpravě pro starší letouny Sikorsky Black Hawk od civilních i vojenských provozovatelů.

Společnost dosud uzavřela největší kontrakt na celkem 12 vrtulníků s Rakouskem. Podílela se také na úpravě dvou letounů pro Ukrajinu, přičemž jeden z nich již upgradem prošel, druhý na něj teprve čeká. 

„Dvě úpravy vrtulníků pro Ukrajinu byly financovány z crowdfundingu,“ uvedl výkonný ředitel Rich Enderle. První z nich byl dodaný v uplynulém roce, druhý má projít úpravou v březnu či dubnu. 

Společnost na strojích modernizuje kokpit, o druhém vojenském vrtulníku pro Ukrajinu je známo, že obdrží Ace Deck VL-60, kde budou odstraněny starší analogové displeje a nahradí je digitální avionika Garmin G5000H.

Enderle uvedl, že do Kyjeva brzy zamíří tým, který úpravu druhého stroje provede. Společnost Ace také věří v další zakázky v této oblasti, a to hlavně kvůli ruské invazi. „Je tu několik dalších zemí, které mají k dispozici finanční prostředky a chtějí Ukrajině pomoci, a Black Hawk je pro ně dobrou variantou,“ uvedl Enderle. 

Společnost Ace Aeronautics mezitím pokračuje v plnění smlouvy s Rakouskem. K dnešnímu dni bylo do Vídně dodáno pět z devíti S-70A a další dva budou brzy následovat. Rakušané také mají obdržet celkem tři UH-60L, které v minulosti provozovala americká armáda. 

Výrobce aktuálně pracuje také na zakázce pro další evropskou zemi, Portugalsko. Konkrétně šesti hasičským letounům UH-60 instaluje kokpit VL-60.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář