Lufthansa Technik získala poruchový Airbus A340-300, donedávna sloužil ústavním činitelům v Německu

20.03.2024

Dceřiná společnost Lufthansy koupila Airbus A340-300, který dlouhé roky sloužil k přepravě německých ústavních činitelů. Často ale vykazoval poruchy, a tak byl v loňském roce z létání odstaven. Stát ho následně nabídl k prodeji a ve výběrovém řízení o nákupu letounu zvítězila právě Lufthansa Technik. Ta ho chce rozebrat na náhradní díly.

Přírůstek do letky Lufthansa Technik kdysi sloužil německé vládě
Přírůstek do letky Lufthansa Technik kdysi sloužil německé vládě (Zdroj: Wikimedia Commons | Snifjaku)

Vládní Airbus A340-300 byl získán společností Lufthansa v roce 1999 a aerolinka ho využívala pro své lety do roku 2011. Poté jej získalo německé vojenské letectvo Luftwaffe, které jeho prostřednictvím vypravovalo hlavně letecké cesty vládních činitelů. 

Letoun ale vykazoval velké množství poruch. Loni v létě s ním měla potíže třeba ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, jež cestovala do Austrálie. Při mezipřistání v Abú Dhabí byla zjištěna závada na klapkách a stroj nemohl odletět. Kvůli přetrvávajícím problémům jej proto letectvo vyřadilo z provozu a nabídlo k prodeji. 

Ten zprostředkovala agentura Vebeg a na základě výběrového řízení airbus získala Lufthansa Technik, což je dceřiná firma Lufthansy. Němcům za něj údajně zaplatila několik milionů eur a hodlá ho rozebrat na součástky. 

Jedná se o pragmatický krok, Lufthansa totiž stále provozuje sedmnáct letadel Airbus A340-300 a díly s velkou pravděpodobností použije na případné úpravy. Součátky, které společnost nevyužije, prý hodlá rozprodat dál. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář