BARK Air - luxusní aerolinka speciálně pro psy

15.04.2024

Každý, kdo minimálně jednou chtěl vzít na rodinnou dovolenou i svého čtyřnohého mazlíčka jistě potvrdí, že je to boj. Většina aerolinek má přísné podmínky co se přepravy psů týče, některé to úplně zakazují a nedej bože kdyby jste si ho chtěli vzít na palubu. Do prvních tříd pak je to úplně nemyslitelné. V USA ale tento týden vznikla nová aerolinka, která toto všechno dovoluje.

Dopravce chce věnovat VIP prožitek z létání i chlupáčům
Dopravce chce věnovat VIP prožitek z létání i chlupáčům (Zdroj: BARK Air)

Jak už název napovídá, BARK Air cílí primárně na psy a nabízí jejich majitelům možnost charterové přepravy v business jet letadlech. Zavírání do přepravek a temných nákladových prostorů tady nečekejte, zde si mohou mazlíčci volně pobíhat po kabině, sedět na sedadle vedle lidí a dostane se jim vskutku luxusního zacházení.

Psi se budou moct po kabině pohybovat se stoprocentní volností (Zdroj: BARK Air)

 

„Kabina bude vybavena ukliďnující pomocníky, jako jsou feromony, hudba, nahřáté ozvěžující ručníky s levandulovou vůní a dalšími věcmi, které pomohou uklidnit každého psa,“ stojí na webových stránkách dopravce. „Náš concierge bude vybaven  „pro případ nouze“ pytlíčkem plným ukliďnujících pamlsků, vodítek, pytlíků na exkrementy aj. Na palubě bude psům během vzletu a klesání podáván nápoj jejich výběru (voda, vývar z kostí, na co si jen vzpomenete). Krom toho se budou na palubě podávat pamlsky, svačinky a překvapení.“

Společnost už má za sebou testovací let. Fotografie jasně dokládají, kdo je na palubě VIP cestujícím (Zdroj: BARK Air)

 

„Spouštíme BARK Air protože i přes obrovskou poptávku od majitelů psů, není zde jednoduše žádné dobré nebo vhodné řešení, jak se svým psem cestovat na delší vzdálenosti,“ pokračuje web dopravce. „Věříme, že pro vás i vašeho psa je život lepší, když jste pospolu. Strávili jsme roky debatováním s leteckými společnostmi, jak udělat létání se psy jednodušší, a kvůli jejich odporu jsme se rozhodli vytvořil vlastní řešení.“
Ke vtipně pojatému video představení má dopravce ještě daleko, možnosti jsou ale velké (Zdroj: YouTube | BARK)

Za netradičním projektem stojí výrobce psích hraček BARK, který spojil síly se společností Talon Air nabízející charterové lety. Motivací jim byly právě svazující podmínky pro cestování se zvířaty. Ve většině aerolinek je sice možné si vzít psíka i na palubu, přepravka se ale musí vejít pod sedadlo a zvíře ji nesmí opustit. „Jsme nadšeni, že můžeme zužitkovat poznatky nabrané během let k vytvoření zážitku, kdy je pes na prvním místě,“ uvedl v prohlášení ředitel a spoluzakladatel BARK Matt Meeker. Že to společnost myslí vážně má ukázat i video zveřejněné na sociálních sítích, kde si právě Meeker vlezl do zvířecí přepravky a jeden takový let si vyzkoušel. 3,5 hodinový let z jihu Floridy do New York City popsal jako velmi stresující a nepříjemnou.
Stresující let v přepravce si na vlastní kůži vyzkoušel i ředitel BARK (Zdroj: YouTube | BARK)

BARK Air plánuje spuštění provozu na 23. května a v začátcích nabídne dvě trasy - vnitrostátní mezi New Yorkem a Los Angeles a zaoceánskou mezi New Yorkem a londýnským letištěm Stansted. Protože jde ale v principu o charterový let business jetem, cena je vskutku obrovská. Za jednosměrnou letenku cestující na vnitrostátní lince zaplatí 6 000 dolarů (cca. 143 tisíc korun), za transatlantickou pak dokonce 8 000 dolarů (cca. 190 tisíc korun). Kapacita letu je 15 psů s jedním lidským doprovodem, společnost se ale pro zachování komfortu zavazuje neprodat více než 10 míst. Zapomeňte ale na rodinné cestování, na palubu budou vpuštěni pouze osoby starší 18 let. 

Zdroj článku: BARK Air/USA Today

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář