Na Aviatické pouti bude i Messerschmitt

27.05.2024 3 příspěvky

Messerschmitt 262 bude jednou z hlavních atrakcí letošní pouti
Messerschmitt 262 bude jednou z hlavních atrakcí letošní pouti (Zdroj: Agentura Nedori)

Letošní ročník Aviatické pouti, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června 2024 v Pardubicích, měl přinést také jednu velkou premiéru. Poprvé od konce druhé světové války se na českém nebi měl objevit legendární německý stíhací letoun Messerschmitt Bf 109 s originálním motorem Daimler Benz, bohužel se nepodařilo dokončit jeho zálet. Zůstává tak jen proudový Messerschmitt Me 262 Schwalbe.

„Jsme velice potěšeni, že se nám podařilo dohodnout vystoupení letadel Messerschmitt na Aviatické pouti. Oba typy létají na evropském kontinentu pouze v jediném exempláři a jejich provozovatelé si takové klenoty pochopitelně šetří a svou účast na leteckých dnech patřičně zvažují. Pozvánek mají každoročně velké množství a mohou vyhovět jen několika leteckým dnům. Vážíme si toho, že v letošním roce je mezi nimi i pardubická Aviatická pouť,“ řekl před časem Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti a pokračuje: „Každý stroj má jiného provozovatele a jejich společná účast na leteckém dnu je zcela výjimečná. S proudovým letadlem Me 262 Schwalbe, provozovaným nadací Messerschmit Stiftung, jsme se v Pardubicích již setkali, bylo to v roce 2016. Proudové „Švalbiny“ znamenaly na konci druhé světové války značný kvalitativní pokrok a jednalo se o první letadlo s proudovými motory nasazené do bojů. Z více než čtrnácti set vyrobených kusů se žádný letový exemplář nedochoval a předváděný kus je jedním z pětice kusů nově postavených na přelomu tisíciletí ve Spojených státech.“

Messerschmitt 262 měl být vrcholem nacistického inženýrství. Do provozu se ale dostal až s koncem války (Zdroj: Agentura Nedori)

Aviatická pouť nabídne tradičně i celodenní program pro celou rodinu. V sobotu i v neděli je připraven i pestrý pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Samotný letový program bude trvat přes pět hodin. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vadný obrázek

28.05.2024 v 10:47 Redakce

Dobrý den,

spousta z Vás si všimla, že jsme v článku měli špatné obrázky. Na vině byly technické problémy, které by již měly být odstraněné. Děkujeme ovšem za upozornění na chyby.

Redakce Aeroweb.cz

Odpovědět

program

30.05.2024 v 14:05 Tom

Čudujem sa, že ľudia sú ochotní platiť rok čo rok za to isté dokola.. nič nové.. ukážky stále tie isté dokola.. len vstupné stále drahšie a drahšie (ale to chápem) 

Odpovědět

RE: program

31.05.2024 v 17:32 Martin Dušek

Bohužel, je to tak. A ani není možné přiletět vlastním letadlem. Proto tam již nelétám.

Odpovědět

Přidat komentář