ČSA přijde o další kus identity. Od podzimu budou lety pod označením Smartwings

17.05.2024

ČSA nedávno slavily 100 let, značka se ale pomalu vytrácí
ČSA nedávno slavily 100 let, značka se ale pomalu vytrácí (Zdroj: ČTK)

Českým aeroliním (ČSA) se po letech strádání definitivně začaly odpočítávat poslední měsíce. Většinový vlastník Smartwings ve středu oznámil, že s koncem letního letového řádu začlení lety pod svůj kód QS. Cílem Smartwings je podle tiskové mluvčí Vladimíry Dufkové zefektivnění provozu. 

„V rámci holdingového uspořádání se ČSA stanou řídicí společností s majoritním podílem ve společnosti Smartwings. Letový provoz celé skupiny bude zajišťovat společnost Smartwings a její dceřiné společnosti na Slovensku, v Polsku a Maďarsku,“ shrnula výsledky nadcházejících změn mluvčí Dufková.

Je nutno říct, že nejde o úplný konec značky ČSA, cestující mohou nadále nakupovat letenky na webu společnosti a letadla budou nadále v ikonickém bílo-červeném zbarvení. Na letenkách už ale nebude číslo letu začínat písmeny OK, nýbrž kódem QS, který je přiřazen Smartwings. Aktuálně má bývalý státní dopravce dvě letadla a na další čtyři čeká. Pro letošní letní sezónu dostalo ČSA na starost některé linky, které původně provozoval Smartwings. Na webu společnost nabízí v době psaní článku jako hlavní body letenky do Paříže, Madridu nebo Málagy, létá ale i do Bulharska, Izraele, Řecka, Dubaje nebo Džiddy. 

Změny přišly nedlouho poté, co se Smartwings vrátily plně vrátily do rukou Jiřího Šimáněho a manželů Vikových. Donedávna vlastnila polovinu čínská společnost CITIC, na jaře ale svůj podíl odprodala. V zákulisí se hovoří, že Smartwings plně české dlouho nezůstanou, podíl by v nich mohl zakoupit Israir, Eurowings nebo LOT. Jiří Šimáně ale zatím nechce nic komentovat. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář