AKTUALIZOVÁNO: Íránský prezident je mrtev, jeho vrtulník při havárii shořel

19.05.2024 2 příspěvky

V severozápadní části Íránu se v neděli dopoledne zřítil vrtulník s prezidentem Ebrahímem Raísim a dalšími státníky. Pátrači našli shořelý stroj až v pondělí ráno.

Írácký prezident Ebrahím Raísi
Írácký prezident Ebrahím Raísi (Zdroj: Profimedia)

Aktualizováno v pondělí v 8:00 - doplnění informace o nalezení stroje a pravděpodobné smrti všech osob na palubě.

Vrtulník Bell 212 havaroval v íránské provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě země. Ebrahím Raísi se zde v neděli dopoledne společně s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem účastnili slavnostního otevření přehrady. Na palubě vrtulníku ho podle serveru Aljazeera měli doprovázet i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján, guvernér provincie Malek Rahmati a ajatolláh Ali Ale-Hashem. Ačkoliv se okamžitě rozjelo pátrání, najít místo nehody se podařilo až v pondělí brzo ráno. Práce totiž komplikovala mlha, déšť a obtížný lesovitý terén. Pátrání nakonec bylo úspěšné, záchranáři ale našli jen shořelý stroj bez známek života.

Snímek místa nehody z tureckého dronu (Zdroj: Anadolu)

 

„V této chvíli nejsou žádné náznaky, že cestující na palubě vrtulníku jsou naživu,“ uvedla podle agentury AFP íránská státní televize. Informaci potvrdil i šéf íránského Červeného půlměsíce Pír Hosejn Kolívand. S lokalizací místa nehody pomohlo i Turecko, tisková agentura Anadolu zveřejnila záběr jednoho z jejich dronů, který zaznamenal velký zdroj tepla v horách, kde se po stroji pátralo. Írán o pomoc při hledání požádal i Rusko.

Vrtulník s íránským prezidentem před jeho zřícením (Zdroj: AP)

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Názor

18.06.2024 v 13:14 Jindrich Hanzal

Je to smutná zpráva pro Arabský svět .Co se děje 

Odpovědět

Prezident?

20.06.2024 v 7:06 Radek

Řezník z Teheránu je mrtvý. Fanatik je mrtvý. To není špatná zpráva. Škoda je toho veterána - vrtulníku a jeho pilota, snad i některého z úředníků.

Odpovědět

Přidat komentář