Letecká sluchátka

21.04.2008

Z vlastní zkušenosti vím, že sluchátka jsou často jako součástí výbavy letadla a proto není potřeba si je pořizovat. Existuje však mnoho důvodů, pro které si aktivnější piloti (a pilotky) pořizují sluchátka vlastní.

Letecká sluchátka
Letecká sluchátka (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jednak jsou letadla většinou vybavena od provozovatele tím nejlevnějším modelem, který ne vždy zaručuje to správné pohodlí a funkčnost a pak určitě mnoha z nás vadí, že mikrofon, který se většinou dotýká úst, používal před chvílí cizí člověk.

Ať už jsou důvody jakékoliv, většina z nás aktivních pilotů se nakonec začne blíže zajímat, zda stojí zato pořídit si sluchátka vlastní.
 
Pro někoho pilotní sluchátka na hlavě představují nutné zlo, pro některé jsou neodmyslitelným doplňkem pilota.

Měli jsme v redakci možnost seznámit se a v praxi vyzkoušet 2 typy sluchátek značky Sennheiser. První byl nejluxusnější typ sluchátek HMEC 460 s technologií NoiseGardTM a naopak jeden z nejlevnějších modelů HME 95 a zde jsou moje zkušenosti.

Značka Sennheiser je velmi známá nejen v oblasti pilotních sluchátek, ale zejména u profesionálních zvukařů kde, jak jsem se dozvěděl, má velice silný zvuk. Z pilotních sluchátek pak nabízí produkty pro piloty helikoptér, jetů a zejména pístových a turbovrtulových motorů, kde je jich zapotřebí nejvíce. Bohužel zde platí:

Čím mám levnější (tedy hlučnější) letoun, tím potřebuji kvalitnější sluchátka

Proto se podívejme hned na ty nejlepší z celého portfolia této značky.

HMEC 460  - sluchátka pro opravdu náročné piloty

Sluchátka jsou vyrobena z velmi kvalitních materiálů a samy o sobě dokážou velice výrazně tlumit hluk. K tomu mají navíc aktivní redukci hluku (NoiseGardTM). Přítlačná síla, která tlačí na uši je pouze 7N a celková ergonomie zabraňuje zvýšené únavě při delším používání. Sluchátka lze jednoduše spojit s MP3 přehrávačem a zároveň mobilním telefonem. Veškeré technické parametry jsou na špičkové úrovni a jen velmi těžko naleznete jiný model, který by je dokázal překonat. Tolik ve zkratce základní charakteristika.

Funkce

Veškeré funkce sluchátek jsou na ovládacím panelu před konektory. Lze měnit hlasitost nezávisle pro každou stranu, zvolit režim mono nebo stereo a tlačítkem BOOM prohodit levý kanál za pravý podle toho, zda máte mikrofon na pravé nebo levé straně. Pouzdro obsahuje také 2 tužkové baterie, které podle údajů výrobce vydrží přibližně 30 hodin provozu. 


Napájení lze realizovat i pomocí konektoru XL3 pro přímé napájení z paluby letadla.

Co to je NoiseGardTM
 

Technologie NoiseGardTM funguje na principu generování identického signálu jako hluk přicházející ke sluchátkům, avšak s opačnou periodou. Tímto způsobem lze vyrušit většinou zvukových vln. Detailnější popis naleznete třeba zde

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tato technologie funguje velmi spolehlivě zejména u tónů s nižší frekvencí (basy), kde je útlum velmi významný a o které nám u letadel zejména jde. Ihned po rozbalení doma jsem provedl test nanečisto. Po nasazení sluchátek a zapnutí funkce NoiseGardTM„ bylo slyšet jak se rozhostilo kolem mne ticho“. Vyloženě takto bych ten nezvyklý dojem popsal. Poté jsem si vyrobil hluk hlasitou televizí a nízké tóny byly utlumeny zcela, k mým uším vzdáleně pronikaly pouze vyšší tóny. 

Technologii jsem ale pořádně otestoval až v letadle, a to na dvou různých typech motorů. Prvním byl Rotax 915 UL v ultralehkém letadle a motor Lycoming v Cessně 152.

I když mi připadá, že motor Cessny je obecně hlučnější než Rotax, podstatně lepší výsledek utlumení hluku jsem zaznamenal u motoru Lycoming. Souvisí to zejména s tím, že Rotax je vysokootáčkový motor a generuje více vysokofrekvenčních tonů (až bych řekl pískání), které jsou pro NoiseGardTM hůře rušitelné. Nicméně i u motoru Rotax je rozdíl mezi zapnutou a vypnutou funkcí velmi patrný.

O tom, jak to může dopadnout, když přestane tato funkce pracovat si nakonec můžete přečíst i zde.

Hodnocení a zkušenosti

Se sluchátky jsem měl možnost létat asi 5 hodin z toho 3 hodiny v kuse a mám z jejich používání velmi příjemný pocit. Často se mi stávalo, že po delších letech mě s erárními sluchátky hučelo v hlavě, což je velmi nepříjemné a často přejde do krátkodobého stavu bolení hlavy.  Zvýšený hluk na mě většinou působí, že po letu cítím zvýšenou únavu, což jsem nyní necítil. A toto je určitě parametr, který od velmi kvalitních sluchátek pilot zejména očekává.

Sluchátka bych doporučil zejména pilotům, kteří často létají delší trasy, profesionálním pilotům a zároveň těm, kteří si potrpí na absolutní komfort a styl. Sluchátka mají špičkové parametry, vysokou míru utlumení hluku a tomu i odpovídající cenu za jejich vlastnictví.

Shrnutí parametrů a cena

• NoiseGardTM – aktivní potlačení hluku
• Možnost připojení mobilního telefonu (2,5 mm jack). Otestováno s telefony LG VX8300, všechny modely Motoroly, Sony Ericson K 700i a T 610 a Sprint Pocket PC 6700
• Možnost připojení MP3 nebo cokoliv přes klasický 3,5 mm jack
• Dokonalý design a ergonomie. Prestižní značka.
• Elektretový mikrofon. Lze umístit po obou stranách
• Součástí příslušenství je i praktická taška
• Možnost korigovat hlasitost: pro obě sluchátka
• Potlačení hluku: 40 dB
• Hmotnost: 408 g
• Vyjímečné technické parametry
• Speciální úprava vnitřních reproduktorů pro dokonalý poslech
• V prodejně Aviatiku je mají za 25.798 Kč vč. DPH nebo v NAV Shopu za  27.132 Kč

HME 95 – kvalitní sluchátka pro piloty všeobecného letectví

Výsadou těchto sluchátek je, že za použití pouze pasivní technologie poskytují velmi výraznou absorbci hluku z okolí. Další výhodou je jejich velmi kompaktní provedení, takže je lze bezproblémově nosit v pilotní brašně. Sluchátka lze také spojit s MP3 přehrávačem a mobilním telefonem. Jako většina modelů Sennheiseru jsou velmi příjemné při použití i na velmi dlouhých přeletech.
 
Mikrofon umožňuje individuální nastavení citlivosti a integrace nové technologie Peak-Level-Protection pak zajišťuje redukci šumů vysokých kmitočtů přesahující 110 dB. Hlasitost lze volit pro každou stranu zvlášť

Hodnocení a zkušenosti

Se sluchátky jsem měl možnost létat asi 2 hodiny a domnívám se, že jejich největší přednost je v poměru váhy k míře odhlučení. V porovnání s erárními sluchátky, které mi vždy hlavu posadily pevně na krk, je tento typ opravdu lehký a výsledek odhlučnění přinejmenším stejný ne-li lepší. Samozřejmostí je velmi kvalitní poslech letecké radiokorespondence.

Sluchátka bych doporučil zejména rekreačním pilotům všeobecného letectví a ULL, kteří létají delší trasy. Sluchátka mají vzhledem k ceně velmi dobré technické a užitné parametry a vysokou míru utlumení hluku. 

Kompaktní provedení, které se lehce vejde do pilotní brašny

Shrnutí parametrů a cena

• Kvalitní pasivní potlačení hluku
• Hmotnost: pouze 275 gramů
• Kompaktní uložení
• Možnost připojení mobilního telefonu (2,5 mm jack)
• Možnost připojení MP3 nebo cokoliv přes klasický 3,5 mm jack
• Elektretový mikrofon. Lze umístit po obou stranách, volba citlivosti
• Součástí příslušenství je i praktická taška
• Možnost korigovat hlasitost: pro obě sluchátka
• Potlačení hluku: 40 dB
• V prodejně Aviatiku je mají za 5.107 vč. DPH nebo v NAV Shopu za  6.962 Kč

Více se o sluchátkách značky Sennheiser dočtete na http://www.sennheiser.co.uk/uk/icm.nsf/root/products_aviation

V Česku vám s výběrem nejlépe poradí: 

Mohlo by vás zajímat