Cvičení Flying Rhino 2008 v plném proudu

19.04.2008

Cvičení Flying Rhino 2008 v plném proudu
Cvičení Flying Rhino 2008 v plném proudu (Zdroj: Aeroweb.cz)
V pondělí 14. dubna 2008 bylo v České republice zahájeno mezinárodní letecké cvičení pod názvem Flying Rhino (Létající nosorožec).



Cvičení se účastní britské letouny Tornádo, vrtulníky Gazelle, za českou stranu se do letových akcí zapojily letouny L-159 ALCA a vrtulníky Mi-17/171Š a Mi-24/35.



Denně probíhají letové akce od ranních do nočních hodin. Letouny odlétají do určených prostorů, kde navazují spojení s předsunutými leteckými návodčími a provádějí úkoly blízké letecké podpory (CAS). K nim především patří údery na pozemní cíle, které jsou simulovány například nafukovacími maketami tanků.



Na letecké návodčí dohlížejí britští instruktoři ze školy JFACTSU v Leemingu. Obrovský kus práce odvádějí čeští řídící letového provozu, bez jejichž bezchybné práce by se takovéto cvičení nemohlo uskutečnit.

  

Pro mnohé z nich je to první setkání se zahraničními letouny. Veškerá komunikace probíhá v angličtině, a to i s piloty českých letadel. Hlavním cílem je vycvičení a certifikace leteckých návodčích, kteří se zapojují do zahraničních misí v Afghánistánu a výcvik pilotů a letových osádek v provádění blízké letecké podpory.



Novinkou na tomto leteckém cvičení je zapojení českých pozemních vojsk, což umožňuje navázat úzkou spolupráci mezi jednotlivými složkami armád v mezinárodním prostředí a procvičit koordinaci různých druhů vojsk při nácviku vedení bojové činnosti.



Koordinaci společné činnosti letectva a pozemních sil zabezpečuje mezinárodní velitelský štáb operující z mobilního velitelského stanoviště vybudovaného na bázi britské divize.

  
Cvičení bude probíhat do 30. dubna 2008 kromě víkendů



Zdroj: Ministerstvo obrany

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář