Vyjádření prezidenta AeČR k přeletu hranic bez letového plánu

24.05.2008

Vyjádření prezidenta AeČR k přeletu hranic bez letového plánu
Vyjádření prezidenta AeČR k přeletu hranic bez letového plánu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Milí kolegové,
se zájmem jsem si přečetl zprávu ministra dopravy adresovanou místopředsedovi vlády Sašovi Vondrovi a na vysvětlenou podávám informace, které vám pomohou se zorientovat v této nekonečné a trnité cestě k vítěznému konci.
1.
Ke konci roku 2007 jsem inicioval pracovní setkání, která proběhla na půdě MD za účasti všech rezortů, které mají přímou souvislost s řešením schengenského prostoru. Skupina pokračovala v práci i v roce 2008 a uskutečnila 5 velice plodných schůzek. Na všech schůzkách jsem se snažil docílit jednotného názoru na konečném řešení. Myslím si, že se to podařilo i díky perfektní moderátorské práci Zdeňka Jelínka, zástupce ředitele OCL.
2.
Tato skupina ukončila svoji činnost po pěti schůzkách s tímto závěrem:
a) Zformulovali jsme změny leteckého zákona v některých paragrafech, zrušení příhraničního pásma a písemný návrh konečného řešení létání v jednotném evropském nebi (jak ho nazvalo ES ve svém Nařízení), které předložíme sousedním státům k posouzení a konečnému přijetí závazného dokumentu.
b) Ustanovila se užší pracovní skupina, která sousední státy navštíví a dokument projedná. Vycházeli jsme ze skutečnosti, že jsme prvním a možná i jediným státem EU, který se začal touto problematikou zabývat. Což se později, bohužel, potvrdilo.
Za AeČR jsem do této užší skupiny nominoval Michala Šebka (alternující Tomáš Rendla).
3.
Na začátku měsíce dubna jsem obdržel od Tomáše Rendly informaci, že armáda „trochu poopravila svůj vstřícný postoj“ a proto jsem navštívil tu onu problémovou složku armády, která mě ale ujistila, že na jejich straně není problém, neboť jsou složkou výkonnou a potřebují, jak jistě ráčím pochopit, povel.
Od velící složky jsem zase dostal informaci podobnou té, kterou popisuje ministr dopravy Sašovi Vondrovi. V neoficiálním hovoru jsem dokonce obdržel informaci, že některé sousední státy považují naše kroky za hrubé vměšování do jejich suverenity. Nemám důvod této zprávě nevěřit. Vždyť už Švejk říkal, že Maďara musíte vzít nejdřív ibršuňkem (nebo jak se to píše), abyste se s ním domluvili.
4.
Na základě tohoto vývoje, který veškeré to naše snažení posílá jaksi do kytek, jsem 27.dubna pozval místopředsedu vlády, ministra dopravy, ředitele ÚCL, ředitele ŘLP a ředitele OCL MD do Roudnice na mnou pořádanou akci ( Paracountry festival ) a tam jsem, mimo jiné, vyjádřil svoje rozhořčení nad nedotažením domluveného postupu řešení do konce. Mohu říci, že jsme všichni našli názorové souznění. V tomto vrcholném obsazení jsme se domluvili na tom, že ministr dopravy pošle ministru pro evropské záležitosti a místopředsedovi vlády v jedné osobě, žádost o pomoc na konečném řešení. Jen tak na okraj, Sašu Vondru jsem o tuto službu požádal písemně již v měsíci únoru. Přátelé, toliko pro vaši lepší orientaci v článku: Přelety CZ hranice bez FLP. Víc už neumím zařídit i přesto, že se osobně znám s babičkou Karkulky. A nakonec už jen můj osobní odhad: myslím, že armáda změnila svůj původně velice vstřícný postoj až po poznání, že jejich kolegové v sousedních zemích si nejsou ochotni přiznat, že je zbytečné věnovat tolik úsilí k hlídání hranic uvnitř konfederace, namísto toho, aby spojili svoje síly ke střežení společné hranice, kterou ES nazvalo vnější hranicí. Jakou roli v tom hraje NATO, tak na to asi odpověď nikdy, z pochopitelných důvodů, nedostaneme. Jinak naši armádě patří velký dík za její vstřícnost k našemu sportovnímu létání. A to myslím zcela upřímně a to i přesto, že na některé věci zcela oprávněně reptáme.

Vlasta Dvořák

Zdroj: AeČR

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář