World Air Games 2009 – chcete se účastnit?

21.07.2008

Vážení a milí přátelé sportovního a rekreačního letectví, a zejména Ti z Vás, kteří posunujete horizont leteckých obzorů vlastními konstrukcemi létajících strojů: Chcete se účastnit? Tedy ne jako diváci, ale jako protagonisté leteckého svátku tohoto desetiletí, kterým bezesporu budou Světové Letecké Hry 2009 v Toríně (World Air Games 2009, Turin)

World Air Games 2009 – chcete se účastnit?
World Air Games 2009 – chcete se účastnit? (Zdroj: Aeroweb.cz)
Pokud Vaše odpověď není naprosto jisté, pozitivní a bezpochybné “ne” pak vězte, že byste měli řádně zvážit možnost své aktivní účasti na této úžasné slavnosti “malého” či “lidového” letectví.

Oč se tedy jedná: 6. - 9. června roku 2009 se budou v italském Torinu konat po osmi letech další Světové Letecké Hry (http://www.wag2009.com/), následovníci španělských Her z roku 2001 nebo těch tureckých z roku 1997. Hlavním tématem těchto Her – na rozdíl od těch minulých – je maximální přiblížení leteckých sportů a „malého” leteckého dění vůbec laické veřejnosti. Jinými slovy si organízátoři této grandiózní akce dali za úkol oživit a umocnit zájem běžného člověka o sportovní létání v jakékoli formě – od modelařiny přes parašutismus, plachtění a nejrůznější druhy motorového létání po létání v balónu. Tento nelehký úkol dostali pořadatelé akce od hlavního organizátora, kterým je FAI – Fédération Aéronautique Internationale, či po našimu Mezinárodní Letecká Federace.


Foto: WAG2009

FAI je organizace, jejíž hlavními členy jsou národní aerokluby – a mezi nimi i Aeroklub České Republiky. Protože FAI sdružuje mnoho sekcí, komisí, různých proudů a zaměření, některé činnosti a pravomoci jsou delegovány na další organizace či osoby. Shodou nejrůznějších náhod a snažení osud nadělil drobnou roli i mně, a to jako 2. zástupci České Republiky v komisi “CIACA” - Amateur Built and Experimental Commision, tedy v komisi pro amatérsky stavěná a experimentální letadla, do které spadá i rekonstrukce a repliky letadel historických. Další informace se dozvíte na stránkách FAI – CIACA: http://www.fai.org/homebuilt/ .


Foto: WAG2009

Jedním z úkolů svěřených této komisi je navrhnout a vybrat pro konání Her zajímavé amatérské či experimentální konstrukce, které se zůčastní leteckých nebo statických přehlídek a soutěže o nejzajímavější exponát. Pro přihlášky nejsou stanovena žádná přísná kritéria, tím stěžejním je skutečně v duchu hlavního témata Her laická přitažlivost a atraktivita. Vybrané konstrukce a konstruktéři budou pozváni na dobu trvání her do Torina, včetně zajištění pobytu a přiměřených výdajů na dopravu.


Foto: WAG2009

I když podobnou výzvu mají za úkol přednést i mí kolegové z CIACA komise ve svých zemích, kromě poměrně malého počtu skutečně aktivních členů CIACA komise dává světoznámá tradice „malého“ letectví v ČR poměrně slušnou šanci na obsazení jednoho nebo i více míst v této části Her.

Tímto prosím všechny čtenáře těchto řádků, aby zalovili v paměti, popustili uzdu fantazii a sdělili na níže uvedený email či telefon nápady a náměty zajímavých leteckých konstrukcí české výroby. Nabízí se nám jedinečná příležitost zviditelnit českou nápaditost, um a dovednost a já doufám, že nebude promarněna.

Jiří Vicherek
jiri@vicherek.com
602 369 842


Foto: WAG2009

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář