CIAF - Czech International Air Fest 2008

02.09.2008

Ve dnech 6. a 7. 9. 2008 se na mezinárodním letišti v Brně uskuteční XV. ročník leteckého festivalu Czech International Air Fest – CIAF. Tento letecký festival, ve kterém se soutěží v pěti kategoriích, patří k největším akcím svého druhu v České republice, a zároveň k nejprestižnějším v Evropě. CIAF by si neměl nechat ujít žádný opravdový fanda letectví a milovník dramatické atmosféry letecké show.

CIAF - Czech International Air Fest 2008
CIAF - Czech International Air Fest 2008 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Také ve znamení historie

Letošní ročník je významný i tím, že proběhne v rámci oslav 90. výročí založení Československého letectva. Proto je oproti minulým ročníkům plánována vyšší účast historických strojů. CZECH AIRSHOW AGENCY, s.r.o. je jako hlavní organizátor garantem kvalitního technicko-organizačního zabezpečení celé akce. XV. ročník CIAF v Brně bude zcela jistě opět skvělou přehlídkou a soutěží soudobé letecké techniky.

Kdo na CIAF přiletí

Účast byla potvrzena šestnácti státy, mezi které se premiérově zařadily Chorvatsko a Makedonie. V premiéře se letos na CIAFu představí makedonský vrtulník Mi-24 a chorvatská skupina „Krila Oluje“. Diváci budou moci také obdivovat profesionální slétanost srbské skupiny Zvezde (Hvězdy) létající na strojích Galeb G-2 a polských Isker, používající polské cvičné letouny TS-11 Iskra. Armáda USA divákům v Brně předvede tankovací letoun KC-135 společně s taktickými bojovými letouny F-15 Eagle. Velmi zajímavé bude jistě představení švédského proudového stíhacího letounu de Havilland Vampire z dob druhé světové války. Akrobatické umění předvedou návštěvníkům i piloti z Rumunska na strojích YAK-52TW létající ve skupině pod názvem AEROBATIC YAKKERS. Historickou část programu zajistí létající cirkus, který ve světové premiéře představí repliku letounu Sopwith F1 Camel a letounu Blériot. Diváci budou moci také shlédnout vystoupení dvou letounů AVIA a to BH-1 a BH5.

Česká armáda se v rámci oslav 90. výročí předvede v tom nejlepším světle. Samozřejmostí je účast letounů JAS-39 Gripen na statické i dynamické ukázce. Dále se představí letouny L-159, L-39, An-26, Airbus A-319, L-410FG, Z-142, Mi-24, Mi-17 a další.

Brno bude svědkem 7 hodin kvalitné letecké podívané

XV. ročník CIAF v Brně bude nejen skvělou leteckou podívanou, ale i přehlídkou partnerské účasti našich a mezinárodních společností, státních i samosprávních institucí, bezpečnostních, zdravotnických a organizačních složek, bez jejichž podpory by se tak rozsáhlá akce nemohla uskutečnit. V době konání CIAFu se město Brno změní v centrum leteckého dění a ovládne jej přátelská atmosféra setkání mnohonárodnostní letecké rodiny. Každý den vás bude čekat sedm hodin letecké podívané a kvalitní zázemí pro celou rodinu.

Kompletní seznam účastníků a aktuální program je průběžně zveřejňován na webu www.airshow.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

CIAF


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář