Albatros má výročí

10.11.2008

Albatros má výročí
Albatros má výročí (Zdroj: Aeroweb.cz)

V úterý 4. listopadu 2008 si 22. základna letectva v Náměšti nad Oslavou připoměla 40. výročí prvního vzletu L-39 Albatros. Jedná se o podzvukový víceúčelový letoun určený především k základnímu a pokračovacímu výcviku pilotů taktického letectva.

V české republice je provozován ve verzích L-39 C a L-39 ZA. Verze L-39 ZA je právě provozována u 22. zL v Náměšťi nad Oslavou. L-39 C je provozována u Centra leteckého výcviku (podniku LOM Praha) dislokované v Pardubicich.

Při příležitosti tohoto výročí byl letoun opatřen výroční kamufláží na které je vyobrazen šéfkonstruktér projektu L-39 Ing. Jan Vlček. Nástřik provedla firma VERA DESIGN za finanční podpory pěti sponzorů: Aera Vodochody, První brněnské strojírny Velká Bíteš, Aury Milevsko, Mesitu přístroje Uherské Hradiště, České letecké servisní Praha.

Verze, které navazují na letoun L-39 jsou L-39MS, L-59 a L-159. Letoun L-39 Albatros však považuje spousta lidí za nejkrásnější a nejúspěšnější cvičné letadlo na světě. Je to legenda československého a světového letectví.

Mohli bychom připomenout celkem 2892 letounů, vyrobených v letech 1971 až 1997 a přes čtyři miliony nalétaných hodin, které i dále narůstají, neboť ve více než 20 zemích světa je stále v provozu přes 1000 těchto letounů, nebo zmínit desetitisíce pilotů, kteří na L-39 létali a létají - včetně desítek kosmonautů, či fakt, že si tento letoun zvolilo několik známých akrobatických skupin.

Zdroj: TZ Ministerstva obrany
Foto: www.army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář