Cvičení APEVAL 2009

13.03.2009

Cvičení APEVAL 2009
Cvičení APEVAL 2009 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pod tímto titulkem se skrývá cvičení APEVAL (Air Policing Evaluation), které odstartovalo 9. března a dnešním dnem končí. Cvičení probíhalo jak v prostoru základny Čáslav, tak ve vzdušném prostoru naší republiky. Jednalo se o poslední prověření schopností příslušníků a techniky v rámci přípravy na ochranu vzdušného prostoru pobaltských zemí.

První den cvičení probíhala příprava prostoru cvičení a teoretická příprava cvičících. V následujících čtyřech dnech, v době od 7:00 do 17:00 hodin, se uskutečnilo vlastní cvičení. Všechna témata byla pečlivě vybrána tak, aby došlo k simulaci všech možných reálných situací, jež mohou nastat v průběhu plnění mise. Hodnocení cvičení proběhne v souladu s NATO SOP ( NATO Standard Operational Procedures).

Celý průběh cvičení se ubíral dvěma směry, které se vzájemně prolínaly. První „pozemní“ linie simulovala události, jako je například přerušení komunikačních systémů, evakuace personálu, činnost v případě chemického ohrožení nebo požáru. Dále se cvičily postupy v případě narušení střeženého prostoru, zranění osob, přerušení dodávek zásob a energií i činností při demonstraci.

Druhou „letovou“ linii tvořily letouny JAS – 39 C Gripen, L- 159 ALCA, vrtulníky Mi-24, dopravní letouny AN-26 a L-410. Cvičícími bylo prověřováno pronikání signálů, komunikace během letu a vlastní provedení letu s různými typy cílů a ohrožení. Důraz byl kladen na aplikaci standardních operačních postupů a poskytování pomoci civilním letadlům v nouzi.

V neposlední řadě proběhly zkoušky speciální výstroje pro piloty JAS 39 Gripen, která je určena pro lety nad mořem a velkými vodními plochami. Jedná se o speciální neoprén, který má každý pilot uzpůsoben tak, aby byl v případě nouzového opuštění letounu (tedy katapultáže) a dopadu na vodní hladinu chráněn proti vodě a prochlazení. Všichni piloti Gripenů prošli náročným výcvikem ve Švédsku. Zde dostali možnost vyzkoušet si na vlastní kůži seskok padákem na vodní hladinu v kompletní letecké výstroji i vyzvednutí na palubu záchranného vrtulníku záchranářem.

Cvičení APEVAL nebylo jen závěrečnou přípravou pro plnění mise v Pobaltí. Jde o první cvičení tohoto typu, které bude hodnoceno podle norem a požadavků NATO a které má zároveň potvrdit schopnost plnění úkolů v rámci Severoatlantické aliance.

Zdroj: 21.zTL Čáslav
Foto: Jan Kouba

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář