Která Korea bude první?

18.03.2009

Která Korea bude první?
Která Korea bude první? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na korejském poloostrově se klidu hned tak nedočkají. Severní Korea sice odložila chystaný start své komunikační družice, ale v Pchjongjangu pořád dělají "bububu" a hodlají tak vyzkoušet svou nejnovější raketu dlouhého doletu (mohla by doletět až na Aljašku ??) pod pláštíkem kosmického nosiče. KLDR  dokonce už 12. března informovala Mezinárodní námořní organizaci (IMO), že se startem počítá ve dnech 4. až 8. dubna. O zkoušce severokorejské rakety dlouhého doletu s údajným satelitem spekulovala jihokorejská média již delší dobu. Před časem špionážní družice na severokorejském území sledovaly vlak, který přepravoval velký předmět k nově vybudované odpalovací rampě na západním pobřeží, což by měla být právě ona raketa dlouhého doletu Taepodong 2, vyvinutá ze starších taktických střel ruské provenience.


Start rakety Taepodong 2

V minulosti už Sever fingoval vypouštěním "družice" svůj vývoj vojenských raket. V roce 1998 například tvrdil, že na oběžnou dráhu vypustil satelit. Prováděl však zkoušku rakety, která přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu.

Nedivme se proto, že už začátkem března japonský ministr obrany Jasuzaku Hamada varoval, že Tokio je připraveno zlikvidovat jakoukoliv raketu, která zamíří na japonské území.

Nicméně i druhá, tzv. jižní Korea – Korejská republika, se podle zpráv také chystá k vyslání svého satelitu na oběžnou dráhu Země. Jak prohlásil náměstek ministra pro vědu a technologie Lee Sang-Mok, jejich zhruba stokilový satelit vyžaduje ještě nekolikatýdenní zkoušky a prověrky systémů, takže se startem lze počítat až v červnu. Jejich raketa, tzv. Korea Space Launch Vehicle-1 (KSLV-1) je paradoxně také z části ruského původu. Dvoustupňový nosič vznikl ve spolupráci korejského ústavu  Aerospace Research Institute a ruského výzkumě-výrobního Chruničevova kosmického střediska, navazujícího na tradice konstrukčního byra Sergeje Koroljeva. Od r. 2002 investovala jižní Korea do projektu na 350 milionů dolarů.

P.S. nevím, kde např. „četkaři“ přišli v souvislostí s Koreou na termín „vesmírná dráha“ , vesmírná loď apod. Pak se lidé setkají s i paskvily jako že Discovery má startovat „z Kennedyho vesmírné stanice“ (!!!) místo Kennedyho kosmodromu. Vážení, anglický výraz SPACE  znamená sice Vesmír, stejně jako z latiny – nikoliv však z ruštiny odvozený KOSMOS. Termín „kosmický prostor“ se používá pro vesmír blízký, dejme tomu v rámci sluneční soustavy, pro (daleký) vesmír má i angličtina jiný výraz – Universe (což neplatí jen pro královny krásy…) Takže prosím: „kosmická loď“ „kosmická stanice“ , oběžná dráha, kosmodrom apod.
Děkuji.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář