Discovery se vrací, Sojuz odstartoval

27.03.2009

Discovery se vrací, Sojuz odstartoval
Discovery se vrací, Sojuz odstartoval (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na oběžné dráze je živo – létá tam ve třech objektech 13 kosmonautů

Mise STS 119 úspěšně končí a posádka raketoplánu Discovery se po odpojení od Mezinárodní kosmické stanice (ISS) chystá na zítřejší (sobotní) přistání.  Bezprostředně po odpojení provedl raketoplán inspekční oblet orbitální stanice a pak odlétl do bezpečné vzdálenosti od stanice, aby vyklidil cestu právě včera ve 12.49 našeho času startující ruské lodi Sojuz TMA-14

Discovery se vrací

Raketoplán Discovery dokončil inspekční oblet stanice krátce po 22. hodině našeho času a prakticky ihned poté provedl první ze série separačních zážehů manévrovacích motorů systému OMS, díky kterému se začal ve 22.09 našeho času rychle vzdalovat od komplexu.

Ještě před tím byla i třetí a poslední "kosmická vycházka" v rámci současné mise raketoplánu Discovery STS-119 úspěšně dokončena (čtvrtá byla kvůli opožděnému startu a možné časové kolizi s příletem lodi Sojuz TMA-14 zrušena). Astronautům šlo v úterý vše pěkně od ruky, letoví specialisté Richard Arnold a Joseph Acaba pouze nezvládli vyklopení externího držáku UCCAS (Unpressurized Cargo Carrier Attach System), který se zasekl a odolal i kladivu. Dokončili ovšem plánované rekonfigurace zařízení, promazání robotické ruky a další údržbu technologických částí Mezinárodní kosmické stanice ISS. Není bez zajímavosti, že jde o dvojici bývalých středoškolských učitelů, kteří přišli do NASA v rámci dnes už zrušeného programu Educator Mission Specialist… 

A trochu statistiky: šlo v případě tohoto letu o třetí, ovšem celkově pak 123. výstup (!!!) lidí do volného vesmíru, věnovaný výstavbě komplexu ISS. A protože trval 6 hodin a 4 minuty, lze konstatovat, že celkový čas, který kosmonauti strávili ve volném prostoru při výstavbě stanice dosáhl neuvěřitelných 775 hodin. 

Experti pověřili posádku stanice vyzkoušením aparatury na recyklaci vody, k níž Discovery přivezl náhradní díly. Takto získanou pitnou vodu okoštovali už v neděli a lahvičku vezou na ochutnání a analýzu i dolů na Zemi. První recyklovanou vodu ovšem pili už Rusové na stanici Salut 7 a později na MIRu. Jak ale m.j. vysvětil mluvčí NASA Bill Jeffs, je recklyce vody důležitá jak pro dlouhodobé pobyty posádek na ISS v plném počtu šesti lidí, tak i pro fungování lunární základny nebo při letu na Mars…

Mimochodem – právě mixem posádek expedice 19 a 20 bude zahájena etapa plné vědecké činnosti ISS. Celkem se v ní má vystřídat osm kosmonautů  - Gennadij Padalka (Rusko), Michael Barratt (USA) Fran De Winne  (Belgie), Roman Romaněnko (Rusko), Robert Thirsk (Kanada), Timothy Kopra a Nicole Stottová (oba USA) a Kojči Wakata (Japonsko), který už na ISS dorazil jako první na palubě Discovery.


Trojice kosmonautů ze Sojuzu - TMA 14

Odstartoval Sojuz

Včerejší (čtvrteční) start rakety s kosmickou lodí Sojuz TMA-14 vynesl na oběžnou dráhu  právě  Gennadije Padalku s Michaelem Barrattem a také prvního dvojnásobného kosmického turistu – amerického miliardáře maďarského původu Charlese Simonyiho. Ten za oba lety zaplatil 60 milionů dolarů (za 1. let na Sojuzu TMA-10.pouhých 25, za 2. start už 35 milionů USD, což je v přepočtu přes 1,3 miliardy korun). Na stanici si opět pobude celý týden a na Zemi se vrátí v Sojuzu TMA-13 s kosmonauty Michaelem Finckem (velitel, USA), a Jurijem Lončakovem (Rusko, palubní inženýr).


Raketa Sojuz FG před startem


Spojení Sojuzu TMA-14 s ISS je plánováno na sobotu 28. března v 16.14 hod. moskevského času.

Naopak Discovery bude v sobotu přistávat a pokud počasí dovolí, dosedne na Kennedyho kosmodromu na Floridě v 18.43 hod., popřípadě ve 20.19 hod. našeho času.

P.S. Hodnocení letu STS 119 a podrobnosti o budoucí expedici si přečtete v pondělí 30. března.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář