Fly For Fun expanduje

08.04.2009

Jedna z prvních škol u nás, sídlící v rovinaté krajině mezi slavnou horou Říp a městem Kralupy nad Vltavou na letišti Sazená, rozšiřuje pole své působnosti.

Fly For Fun expanduje
Fly For Fun expanduje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti Sazená jsme přistávali v rámci navigačního letu do Karlových Varů. Silný severozápadní vítr sebou hnal i dešťovou hradbu, která se černala na obzoru. Řídící se heslem: „Kdo přistane, přežije“ jsme se po obletu Řípu rozhodli pro dráhu 33 na letišti Sazená, kde foukalo přímo „na komoru“. Pilot zde při přistání velmi ocení téměř laminární proudění, které již od Českého středohoří běží plochou krajinou a nemá se o co rozrušit.

Po přistání a vypnutí jsme se za prvních dešťových kapek vydali do budovy školy Fly For Fun. Potkali jsme zde majitele a šéfa školy Fly For Fun, Michala Raudenského. Jako správný hostitel nás odvedl na kafíčko do příjemně vytopeného briefingroomu, kde v rohu vesele praskala krbová kamna.

„Tak co je u Vás nového?“

Jak již bylo řečeno, leteckou školu Fly For Fun si snad každý spojuje právě s letištěm Sazená, avšak v současné době již tato škola operuje i z druhého letiště, kterým je Hradec Králové. Proč zrovna Hradec Králové? Zeptali jsme se pana Michala Raudenského: „Hradec Králové je velké letiště s 2,5 km dlouhou betonovou dráhou a svými parametry a systémem pojezdových drah se blíží i leckterému mezinárodnímu letišti. Další výhodou je celoroční osvětlení dráhy. U nás na Sazené máme sice světla také, ale pouze mobilní, která je potřeba rozkládat a skládat a která jsou velmi náchylná k poškození, např. při navijákovém provozu. Zároveň se chceme přiblížit i našim zákazníkům, kteří by rádi létali u nás a na našich letadlech, ale mají to k nám daleko. „

V Hradci Králové letecká škola Fly For Fun poskytuje stejný rozsah výcviků, jako na letišti Sazená. Fly For Fun patří ke školám s dlouholetou tradicí. Vznikla v roce 1996 a řadí se mezi jednu z prvních škol v České republice. Školu provozují a vlastní Michal a Iva Raudenských.

Ptali jsme se, jestli má rodinný typ firmy nějaké výhody: „Určitě ano, má své výhody i nevýhody. Obrovská výhoda je vzájemná důvěra a 100% spoleh jeden na druhého.  Také za ta léta máme stejný přístup k práci a názor na věc, takže si nemusíme nic zdlouhavě vysvětlovat. To je při podnikání vždycky velká výhoda. Nevýhodou je, že pracujeme pořád. I když jsme na dovolené, tak u večeře plánujeme, co změnit, co ještě zlepšit. Ale baví nás to, rozhodně bychom neměnili. Myslím, že rodinná firma přináší zákazníkům velkou jistotu rozvoje firmy, dobré jméno a slušnou tradici."

Nenapadlo vás někdy expandovat pomocí investorů? „Napadlo. Nabídky chodí stále. Jakmile něco děláte a trochu se vám to daří, přijdou nabídky na investice zvenku. Potíž je v tom, že jakmile někdo investuje, chce zcela logicky, také rozhodovat. A pro nás je to jako kdyby si někdo sedl u nás do obýváku a protože zaplatil koberec, tak bude rozhodovat o tom, kam pověsíme hodiny a koho pozvem na oslavu narozenin. To je zase ta nevýhoda rodinné firmy. Druhým problémem je skutečnost, že investice do létání se vrací hodně pomalu a dlouho, pokud vůbec a na to nejsou všichni investoři připraveni."

Chystáte nějaké novinky ve výcviku? „Ano, splnili jsme podmínky Úřadu pro získání oprávnění zkoušet angličtinu podle požadavků ICAO. Tyto zkoušky pilotům nabízíme i prostřednictvím Aerowebu. Připravujeme také kurzy angličtiny IR a kurz pro zájemce o zkoušku ICAO English proficiency. Vzhledem k tomu že nově bude povinnost prokázat znalost angličtiny i pro piloty UL (tedy ty létající do zahraničí), věříme, že pilotům přijde tato nabídka vhod."

V letecké škole Fly For Fun můžete získat licence od pilota ultralehkého letounu ULL(a) až po obchodního pilota letounů CPL(a). Jedna z mála škol u nás provádí i výcviky na vrtulnících R22 a R44. (přehled licencí ZDE)

Nejinak je tomu i u pobočky v Hradci Králové. Rozhodnutí, kde otevřít pobočku letecké školy Fly For Fun, ovlivnila i vzdálenost, aby bylo možné v případě potřeby přelétnout jakýkoliv letoun z jednoho letiště na druhé.

Další výhodou vybudování nového zázemí v Hradci Králové je možnost provádění školních letů ze Sazené do Hradce Králové a opačně a vyzkoušet si tak přistání na letišti, které se svými parametry blíží velkému mezinárodnímu.

V rámci expanze chystá letecká škola Fly For Fun i nákup nové letecké techniky, letadel a vrtulníků. V dubnu přibude do letového parku Cessna 172 RG, Cessna 172 SP a zcela nový vrtulník Robinson R44.

I přes příjemnou atmosféru a lákavé praskání polínek v kamnech jsme přeci jenom museli zvednout kotvy a po probrání počasí zamířit zpět do Letňan. Zde vyvstává naopak výhoda letiště Sazená… k NOVEMBERu je to co by i bez GPSky doletěl... :-)

Mohlo by vás zajímat