Pozvánka na akci Blaník – 50 let na světovém nebi

26.04.2006

Při příležitosti 50. výročí vzletu prototypu nejslavnějšího větroně světa L-13 Blaník se koná v rámci letošní letecké výstavy „Vzduch je opět naše moře“ akce nazvaná „Blaník – 50 let na světovém nebi“, která se bude konat v hangárech Staré Aerovky na letišti v Praze - Letňanech ve dnech 29. - 30. dubna 2006.

Pozvánka na akci Blaník – 50 let na světovém nebi
Pozvánka na akci Blaník – 50 let na světovém nebi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Akce prezentuje veřejnosti vývoj, výrobu, význam a použití větroně „Blaník" a rovněž historii a současnost českého bezmotorového  létání.

Základní historické skutečnosti  o větroni L-13 Blaník:

Před 50 lety odstartoval z letiště Praha Letňany prototyp nejslavnějšího školního větroně světa nazvaný L 13 Blaník, který byl zkonstruován konstrukční skupinou  pod vedením Ing. Karla Dlouhého, letňanského občana.

Tento větroň byl zkonstruován v Aerovce ve Vysočanech, prototyp postaven a zkoušen VZLÚ v Letňanech a dále vyráběn v LETu Kunovice. Blaníků bylo vyrobeno téměř 3500 kusů, byly exportovány do 40 zemí světa a  naučili se na nich létat desítky tisíc lidí po celém světě.

Větroň Blaník je od padesátých let používán pro výcvik nových pilotů. Jeho výjímečně vhodné letové vlastnosti pro pilotní výcvik, robustnost, spolehlivost a nenáročnost na údržbu se staly základním kamenem jeho světové proslulosti.

Blaníky slouží do současné doby i u mnohých vojenských letectev po celém světě. Chile, Argentina, Kanady, Velká Británie apod.

V současné době také vojenské letectvo USA objevilo  celokovový školní větroň Blaník a zařadilo jej do jedné ze svých výcvikových základen pro základní výcvik vojenských letců USA.

A to všechno začalo před padesáti lety, ráno v 7.30 hodin, na letňanském letišti, kdy vytáhli prototyp Blaníka z hangáru a pan Antonín Osvald s ním poprvé obletěl Letňany…

Témata  statické výstavní expozice věnovaná bezmotorovému létání:

  • historie plachtění,  kde a jak se v Československu létalo
  • na čem se létalo a létá,  jak se člověk k plachtařství dostane, co je proto nutné udělat
  • plachtařské soutěže a vrcholné sportovní výkony,  svadbostroje a další plachtařské originality ap.

Expozice historie Blaníku a bezmotorového létání v České republice
Expozice ukazuje osudy projektu větroně Blaník z dřevěného domku v  Vysočanech až na vrchol světového leteckého uznání.

Prezentace  společnosti Aircraft Industries, a.s. (dříve LET Kunovice)
V průběhu akce bude poskytovat, poradenskou a konzultační činnost, zvýhodněné služby (např. prolongační prohlídky pro prodloužení životnosti L 13)  a další služby spojené s provozem L 13 a návazných typů.

Letecký den „Blaník – Aeroshow"
Je připravován jako součást akce s dominantním, netypickým, obsahem představujícím zejména bezmotorové  létání všeho druhu, s hudbou a zasvěceným komentářem.

„50" Blaníků nad Prahou" –  sobota  29. 4. 2006
50. výročí vzletu prototypu „Blaníku" v Letňanech chceme také připomenout vzletem  50-ti Blaníků, které vzlétnou v průběhu akce z letňanského letiště. Blaníky budou ukazovat nejenom běžné plachtařské létání, budou prezentovat také leteckou akrobacii, skupinovou akrobacii a další ukázky leteckého umění.

Doprovodný odpoledně-večerní společenský program

„Ej od Buchlova  Blaník věje"
Zahrnuje prezentaci slováckého letectví (VFR i IFR) v Praze, vystoupení cimbálové muziky ze Slovácka prezentaci dalších slováckých služeb, produktů, slovácké kuchyně a sklepa.

Srdečně zveme nejenom všechny letce a příznivce letectví, kteří začali svou leteckou cestu na Blaníku, nebo s ním a v něm někdy letěli ale i ostatní veřejnost.

Program a základní časové schéma akce:

Pátek 28. dubna 2006    

11.00 hod  zahájení akce, vernisáž  výstavy, setkání a besedy s novináři, prezentace nového českého školního větroně pro dalších padesát let.

Sobota 29. dubna 2006   hlavní den akce

09.00 otevření pro veřejnost
10.00 ranní ladění cimbálové muziky RADOŠOV
11.00 beseda s tvůrci Blaníka, setkání „ Blaníkářů" promítání filmů o Blanících, autogramiada  tvůrců Blaníka a dalších lidí, kteří jej proslavili
13. 00 poledne s cimbálem
14.00 letecký den
16.15 odpoledně – večerní kulturně - společenský program  „Ej  Od Buchlova Blanik věje" cimbál, prezentace dalších významných slováckých výrobků

Vyhlídkové lety  po celý den - mimo hodiny pro letecký den 

Neděle 30. dubna 2006    

09.00 otevření pro veřejnost, ukázky zejména plachtařského provozu na letišti Praha Letňany, vyhlídkové lety
17.00 ukončení akce

Spojení:  

MHD bus 185 z metra Palmovka , výstup Důstojnické domy
MHD bus  259 z metra  Vysočanská, výstup Důstojnické domy
A dále pěšky Hůlkovou ulicí do areálu Stará Aerovka
Autem podle umístěných směrových tabulí na parkoviště

Vstupné: 
Dospělí 100,- Kč, poloviční pro děti, studenty, penzisty 50,- Kč
Rodinné vstupné 200,- Kč

Kontakt na pořadatele: Svaz letců České republiky 7. odbočka, Letiště Praha Letnany, Stará Aerovka, Kontaktní osoba : Ing. Luboš Zahradník, 777570484, zahradnik@aerovka.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Blaník


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář