ToužimCup 2009 pokračuje

09.07.2009

ToužimCup 2009 pokračuje
ToužimCup 2009 pokračuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti aeroklubu Toužim nadále probíhá plachtařská soutěž ToužimCup 2009.

Účastní se jí 16 posádek a navzdory nevhodnému počasí se zatím odlétala 2 platná kola. První se letělo v sobotu 4. července, avšak bylo velké množství oblačnosti a kvůli nízkým základnám kupovitých oblaků měly větroně jen malou operační výšku a špatné podmínky na přeskocích. Rychlosti stoupavých proudů dosahovaly v průměru jen okolo 1 m/s.

Další kolo se letělo v úterý 7. července. Počasí zrána vypadalo nadějně, ale během vyvlekávání kluzáků se postupně nasunula střední a vysoká oblačnost, a později i velké množství nízké oblačnosti, které utlumilo vývoj termiky a přineslo i déšť. I tak se podařilo jednomu z pilotů oblétnout celou (více než stokilometrovou) trať. Ostatní piloti přistáli v polích nebo na letištích v Mariánských Lázních či Plasích, jeden z pilotů přistál v Německu, kudy vedla plánovaná trasa.

Kuriozitu zažil jeden z pilotů, jenž přistál na pastvině, kde se pásli koně a jeden z nich mu prokousal výškovku. Naštěstí byl ve středu kvůli špatnému počasí další neletový den a bylo možno výškovku opravit.

V celkovém pořadí za oba odlétané dny vede Alexandr Nerandžič z aeroklubu Raná (kluzák LS 3), na druhém místě je Jaroslav Hoť z aeroklubu Toužim (TST-10 Atlas) a třetí je Michal Dráb z aeroklubu Plzeň-Letkov (LS-1d). Jediná žena mezi soutěžícími, Michaela Houšková z aeroklubu Plzeň-Letkov na kluzáku L-23 Super Blaník, je na 12. až 16. místě spolu s dalšími soutěžícími, kteří měli také smolný den a přistáli v polích.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář