Rozumně zvolená letecká sluchátka

19.10.2009

Většinou v průběhu pilotního výcviku či nejpozději v průběhu létání s vypůjčeným letadlem, jednoznačně dříve či později většina pilotů dojde k rozhodnutí pořídit si vlastní letecká sluchátka.

Rozumně zvolená letecká sluchátka
Rozumně zvolená letecká sluchátka (Zdroj: Aeroweb.cz)

Důvodů pro pořízení vlastních sluchátek může být hned několik. Pokud prozatím ponecháme stranou hledisko hygieny, pak jsou pronajímaná letadla velmi často vybavována těmi nejlevnějšími modely sluchátek. To, že jejich míra komfortu je na minimální úrovni, mohou mnozí pominout, rozhodně však není rozumné se smířit s minimem funkcí a nízkou úrovní technických parametrů.

Zde nejde jen o komfort a pohodlí, zde jde o život. Z vlastní zkušenosti vím, jak vybavení letadla nekvalitními sluchátky dokáže celý let změnit v noční můru, či přinejmenším let hodně znepříjemnit. Není nic horšího, než se celý let snažit přes hluk motoru zaslechnout pokyny řídícího. O tom, že tento stav rozhodně nelze označit za bezpečný, jistě není pochyb. Kromě vlastní funkčnosti sluchátek, přes nízké pohodlí jejich nošení, může být pro někoho jistě podstatným důvodem pro změnu hledisko hygienické. Již samotný fakt, že mikrofon se při použití dotýká úst a před vámi je používal nejeden cizí člověk, je nepříjemný. Stejně tak povrch náušníků sluchátek se dotýkal pokožky a vlasů mnoha pilotů před vámi.

Než vystupovat z letadla rudý vzteky, s bolavou hlavou, infekcí či ekzémem, je lepší si pořídit do letadla sluchátka vlastní. Rozhodnutí pořídit si vlastní sluchátka je zde. Jaká ale vybrat?

Kvalita vs. cena, to je, oč tu běží

V současné době je možné pořídit sluchátka přibližně od 3.000 Kč za ty nejlevnější modely, až po cca 20.000 Kč za ty velmi luxusní. Ne každý je však ochoten obětovat hodnotu několika letových hodin a tyto ušetřené prostředky investovat do sluchátek. Představíme vám jednu z novinek, kdy za málo peněz dostanete hodně muziky.

Sennheiser HME 110 - zajímavý produkt na sluchátkovém nebi.

Na jaře tohoto roku představila společnost Sennheiser nová sluchátka Sennheiser HME 110, která nás zaujala jak svými parametry, tak cenou, za kterou jsou u nás prodávána. Rozhodli jsme se na tento model podívat blíže.

Model HME 110 v sobě spojuje známou značku Sennheiser, výborné zvukové vlastnosti a přijatelnou cenu, za kterou je tento headset nabízen. Získáte vynikající v Německu vyrobený produkt se zárukou kvalitního zpracování a s komfortními funkcemi.

Sennheiser je znám jako výrobce sluchátek pro piloty vrtulníků, jetů a zejména pístových a turbovrtulových letounů, kde jsou kvalitní sluchátka a jejich odhlučnění potřeba nejvíce. Značka Sennheiser má silné jméno i v oblasti profesionálního zpracování zvuku a mezi zvukaři.

HME 110 je letecká náhlavní souprava s uzavřenými náušníky, které jsou vyrobeny z velmi kvalitních materiálů tak, aby poskytovaly maximální možný pasivní útlum okolního hluku. Souprava je určena pro piloty vrtulníků, turbovrtulových i vrtulových letadel.

Měkké náušníky zajišťují dokonalý komfort při nošení soupravy a díky jejich zpracování dosahuje pasivní útlum sluchátek hodnoty až -40dB. Na pohodlném nošení se podílí i polstrování hlavového mostu. Není bez zajímavosti, že přítlačná síla, která vám při nošení tlačí na uši, činí pouhých 10N. Přesto sedí pevně a bezproblémově.
Součástí sluchátek je i speciální ramínkový mikrofon se systémem potlačujícím hluk a jistě oceníte i vestavěné ovládání hlasitosti sluchátek.
Černěná povrchová úprava náušníků "black with high-tech finish" dodává tomuto výrobku vzhled komponentu vyšší třídy.

Součástí balení je přenosná taška na sluchátka a jejich příslušenství, cable clip MZQ 2002-1 (pro uchycení kabelu na oděv) a větrná ochrana (molitan) na mikrofon.

Závěrečné hodnocení

Rozhodujete-li se pro nákup nových sluchátek, jsou Sennheiser HME 110 se svými špičkovými parametry a nízkou cenou velice zajímavým adeptem. Poměrem cena/výkon tak svou konkurenci sráží na kolena.

Shrnutí parametrů a cena

Výrobek prestižní německé značky, vyrobený v Německu.
Výjimečná ergonomie díky vylepšenému polstrování náušníků a hlavového mostu.
Dokonalá kvalita zvuku díky vylepšené konstrukci měničů, Frekvenční rozsah (sluchátka):  45 – 15000 Hz.

Útlum hluku: > - 40 dB.
Mikrofon na pružném ramínku se systémem potlačení hluku pro dokonalý přenos řeči.
Kontaktní přítlak: cca 10 N.
Propojovací kabel délky:  1,5 m.
Ovládání hlasitosti sluchátek je vestavěné.
Sluchátkový konektor: 6,3 mm stereo jack.
Mikrofonní konektor: PJ-068 (5.25 mm).
Hmotnost: 350g
Atraktivní a elegantní design náušníků: "black with high-tech finish".

Obchod shop2fly nabízí tato sluchátka za 6.533 Kč; K-air za 6.500 Kč; NEXshop.cz za 6.962 Kč.

Mohlo by vás zajímat