Europoslanci chtějí odškodňovat cestující zkrachovalých aerolinek

26.11.2009

Europoslanci chtějí odškodňovat cestující zkrachovalých aerolinek
Europoslanci chtějí odškodňovat cestující zkrachovalých aerolinek (Zdroj: Aeroweb.cz)

Europoslanci chtějí zajistit lepší kompenzace klientům zkrachovalých leteckých společností. Navrhují proto zřídit speciální fond, který by zabránil tomu, aby klienti zkrachovalých společností zůstali v cizině bez peněz. V unii za posledních deset let zbankrotovalo 77 aerolinek. Jednou z posledních byla společnost SkyEurope, s níž létalo i hodně Čechů.

Europoslanci v dnes přijatém usnesení vyzývají Evropskou komisi, výkonný orgán bloku, aby analyzovala možnost, že by přišla s návrhem nějaké nové legislativy. Ta by měla podle zákonodárců zajistit, že se cestující zkrachovalých firem neocitnou v zahraničí bez ubytování či letenky zpět do vlasti.

Evropský parlament proto navrhuje vytvořit jakýsi garanční či kompenzační fond pro takové případy. Přišli i s návrhem na zavedení principu "vzájemné zodpovědnosti". "Tento princip by zabezpečil návrat cestujících zkrachované letecké společnosti jinými leteckými společnostmi, které provozují lety ve stejném směru a mají ještě místo," uvedl parlament v prohlášení.

"Mnozí z těchto cestujících nemají finanční prostředky, aby řešili takovou událost," prohlásil předseda parlamentního výboru pro dopravu Brian Simpson. "Jde o lidi, kteří si šetří na rodinnou dovolenou, a nakonec o tyto peníze přijdou bez vlastního přičinění," dodal.

Už před časem dala Evropská komise na vědomí, že zvažuje, že by mohla přijít s návrhem, aby evropské aerolinky musely mít povinně pojištění proti úpadku. Jedním z argumentů pro takový krok byly právě krachy leteckých společností, včetně slovenských nízkonákladových aerolinek SkyEurope. Ta prodala na lety, které se již neuskutečnily, přibližně 280.000 letenek.

Aerolinky na rozdíl třeba od cestovních kanceláří povinnost mít pojištění proti úpadku nemají. Jejich klienti se tak případné náhrady musí dožadovat v případě krachu firmy u soudu.

Zdroj: www.ct24.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář