Slovák provezl do Irska plastickou trhavinu

06.01.2010

Slovák provezl do Irska plastickou trhavinu
Slovák provezl do Irska plastickou trhavinu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Irská vláda je rozhořčena pokusem slovenských bezpečnostních agentů, kteří chtěli prověřit bezpečnostní opatření na letištích. Dali proto v Bratislavě a Popradu do zavazadel osmi Slováků, kteří o experimentu nevěděli, komponenty, z nichž by se dala vyrobit bomba. Jednomu ze Slováků se tak nevědomky podařilo propašovat do Irska 90 gramů výbušniny. O případu informoval server breakingnews.ie.

Devětačtyřicetiletý slovenský elektromechanik, dlouhodobě pracující v Irsku, byl jedním z osmi lidí, jimž v sobotu bezpečnostní agenti na letištích v Bratislavě a v Popradu tajně dali do zavazadel různé komponenty výbušných zařízení. Irská policie už Slováka zadržela. Irská vláda oznámila, že bude žádat od Slovenska vysvětlení. Záležitost se má dál řešit diplomatickou cestou.

Podle irského serveru se snažili slovenští bezpečnostní agenti neobvyklým experimentem ve vypjaté době po zmařeném atentátu na letadlo na trase Amsterodam–Detroit otestovat, jak fungují zpřísněná bezpečnostní opatření. V sedmi případech na letištích komponenty při kontrolách odhalili. Proklouzl jim ale vzorek 90 gramů plastické trhaviny, který bez problémů přiletěl až do Dublinu.

Letový provoz ohrožen nebyl

Slovenská policie o pokusu informovala irské kolegy, ti Slováka zatkli v jeho bytě, kde našli i trhavinu. Muže pak vyslechli, nakonec ale proti němu nevznesli žádné obvinění. Podle všeho totiž nebyl letový provoz ohrožen, látka byla stabilizována a nedala se odpálit.

"Tento druh vysoce explozivní výbušniny je samozřejmě velice nebezpečný, bylo by ale nejdřív nutné zkombinovat ho s dalšími součástmi, aby se z něj dala udělat funkční bomba," vysvětlil armádní pyrotechnik Gavin Young.

Server breakingnews.ie napsal, že slovenské velvyslanectví v Dublinu se k incidentu nevyjádřilo, ale že místopředseda slovenské vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák tlumočil ministru Ahernovi hluboké politování.

Zdroj: www.ct24.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář