Irská policie míří na Slovensko vyšetřit zapomenutou výbušninu

07.01.2010

Irská policie míří na Slovensko vyšetřit zapomenutou výbušninu
Irská policie míří na Slovensko vyšetřit zapomenutou výbušninu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Speciální tým irské policie se chystá navštívit Slovensko v souvislosti s incidentem kolem "testovací" výbušniny opomenuté v zavazadlovém prostoru letadla z Popradu do Dublinu. Podle dnešní zprávy listu Irish Independent má skupina vyšetřit okolnosti hlučného skandálu, který i dnes zaměstnává irská a slovenská média a politiky.

Skupina irských expertů má podle irského deníku hlavně zjistit, jak se mohlo stát, že dálnopisná zpráva informující irskou stranu o nebezpečném předmětu v zavazadlovém prostoru letadla nedorazila na dublinské letiště, ale do kanceláře firmy Servisair, která se stará o odbavení zavazadel. Šéf irské policejní skupiny superintendant Martin McLoughlin chce ještě před odletem na Slovensko vyslechnout v Irsku jak dublinský letištní personál, tak i zaměstnance Servisairu.

Irská vláda dává pod tlakem médií a opozice opakovaně najevo, že bezpodmínečně trvá na své žádosti o podrobné vyšetření případu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti podle dnešního irského tisku prohlásil, že jeho ministr "nedokáže pochopit, jak se to mohlo stát, když očividně existovala snadná možnost, jak zabránit cestujícímu v nástupu do letadla." Popradská operace podle mluvčího "připomíná fiasko".

Ministr spravedlnosti Dermot Ahern nicméně přijal omluvu slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který podle mluvčího irského ministerstva přislíbil maximální součinnost při vyšetřování. Představitel irského ministerstva zahraničí v této souvislosti dublinskému tisku sdělil, že irská vláda se snaží zachovat dobré styky se Slovenskem a nehodlá ani požádat slovenského velvyslance v Dublinu, aby irské straně podal vysvětlení.

Podle dnešního listu Belfast Telegraph k povolání slovenského velvyslance důrazně vyzvala vládu opoziční Fine Gael. Její zástupce prohlásil, že "samu skutečnost, kdy cizí policejní sbor nedokáže kontaktovat své irské partnery kvůli vysoce citlivé záležitosti, nelze nijak tolerovat".

"Ocitli jsme se snad my, Irové, nechtěně v reality show `skrytá kamera`, tentokrát v mezinárodním podání?" ptá se dnes v redakčním komentáři list Irish Independent. "Po omluvě slovenské vlády následovalo neskutečné tvrzení, že policie a dublinská letištní správa dostaly varování o blížícím se příletu bomby a nic nepodnikly. Slovenské vládě by se mělo říct, že pokud chce tajná policie inscenovat přihlouplou reality show s nebezpečnou trhavinou, neměla by do toho zatahovat Iry. Máme svých starostí dost."

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář