EXPEDICE BALKÁN 2010

09.03.2010 1 příspěvek

U příležitosti oslav 100 let od prvního vzletu letounu, který uskutečnil Ing. Jan Kašpar se skupina nadšenců rozhodla demonstrovat vyspělost České republiky v ultralehkém létání obletem Balkánu.

EXPEDICE BALKÁN 2010
EXPEDICE BALKÁN 2010 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V letošním roce uplyne právě sto let od prvního vzletu letounu, který uskutečnil ing. Jan Kašpar. Česko svých sto let létání náležitě oslaví a v prvním červnovém týdnu bude žít letectvím. U příležitosti těchto oslav se skupina nadšenců rozhodla demonstrovat vyspělost České republiky v ultralehkém létání obletem Balkánu.

Posádky složené z 10 pilotů nejrůznějších zkušeností postupně přistanou v 15 zemích.

Po dlouhém rozhodování byl pro tyto účely vybrán moderní ultralehký letoun Skylane výrobce Airlony. Jelikož jde v historii o největší expedici svého druhu, byla jí věnována náležitá příprava. Záštitu nad akcí převzal ministr dopravy Ing. Gustav Slamečka, MBA.

Předvedení posádek expedice a odlet proběhne na výstavě AeroExpo EUROPE 28. - 30. května 2010 letiště Příbram a slavnostní návrat z expedice je plánován na akci Aviatická pouť 5. - 6. června 2010 v Pardubicích u příležitosti oslav 100 let od prvního vzletu letounu, který uskutečnil Ing. Jan Kašpar. Denní informace z expedice budou průběžně aktualizovány na webu mediálního partnera www.aeroweb.cz . Prostřednictvím tiskového mluvčího a dopisovatele expedice pak, vzniknou podrobné články o průběhu letu, útrapách, starostech i radostech expedice. Další informace naleznete na: www.ultralight-expedition.cz


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ať se daří

15.03.2010 v 16:55 Zdeněk

držím palce.

Odpovědět

Přidat komentář