Kunovický Evektor představil nový dopravní letoun EV-55 Outback

30.03.2010

Kunovický Evektor představil nový dopravní letoun EV-55 Outback
Kunovický Evektor představil nový dopravní letoun EV-55 Outback (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kunovická letecká továrna Evektor v úterý představila nové dopravní letadlo EV-55 Outback. Vejde se do něj až 14 cestujících nebo 1 800 kilo nákladu. Jeho vývoj trval šest let a přišel řádově na miliardy korun.

Dnešní den je pro letecký průmysl v Česku zlomový. Posledním velkým dvoumotorovým letadlem vyráběným v tuzemsku byl legendární L-410 Turbolet.

EV-55 Outback je určen zejména pro přepravu v málo obydlených oblastech. Továrna jej chce nabízet za cenu kolem dvou milionů dolarů (asi 38 milionů korun). Vybavený je dvěma turbovrtulovými motory Pratt & Whitney.

Podnik předpokládá, že první zákazník stroj převezme v roce 2014. Zájemců o letoun je prý již nyní spousta, objednávky však firma zatím nepřijímá.

Firma Evektor byla založena v roce 1991, o pět let později koupila další malou továrnu Aerotechnik. Jejím nejúspěšnějším modelem je ultralehký letoun Ev-97 Eurostar, kterého podnik dosud vyrobil téměř tisíc kusů. Společnost dodává také pro automobilový průmysl, kde hodně spolupracuje při vývoji interiérů a karosérií s Volkswagen Group.

Zdroje: www.financninoviny.cz; www.idnes.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář