Průkopnický letoun na solární pohon se vydal na první let

12.04.2010

Průkopnický letoun na solární pohon se vydal na první let
Průkopnický letoun na solární pohon se vydal na první let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Téměř hodinu a půl vydržel ve vzduchu prototyp solárního letounu, který má v budoucnu obletět zeměkouli. Podle jeho výrobce firmy Solar Impulse se jedná o nejpokročilejší letadlo tohoto druhu na světě.

Prototyp stroje, který má zvládnout oblet zeměkoule, dopoledne odstartoval z letiště Payerne, kde také po 87 minutách ve vzduchu hladce přistál. Dobrodruh Bertrand Piccard a konstruktér André Borschberg v něm chtějí v roce 2012 obletět zeměkouli, dnes jej ale řídil zkušební pilot Markus Scherdel.

Oblet Země by měl trvat 20 dní. Piccard s Borschbergem, kteří dnešní let sledovali jen z vrtulníků, se mají v kokpitu střídat. Motory o výkonu 40 koňských sil přitom umožňují dosahovat rychlosti jen kolem 70 kilometrů za hodinu.

Zkušební let měl ukázat, zda letadlo s neobvyklými parametry dokáže udržet rovnou dráhu letu. Letoun má rozpětí křídel 63,4 metru, tedy zhruba jako Airbus A340 nebo Boeing 747. Jeho hmotnost 1600 kilogramů ale odpovídá jen středně velkému autu. Organizátoři letu upozorňují, že tak velký a zároveň tak lehký stroj ve vzduchu ještě nebyl. Borschberg na něm se svým sedmdesátičlenným týmem pracoval šest let.

Zdroje: www.idnes.cz; www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář