V červnu si zalétali i hendikepovaní

07.07.2010 3 příspěvky

V červnu si zalétali i hendikepovaní
V červnu si zalétali i hendikepovaní (Zdroj: Aeroweb.cz)
V sobotu 26. června se na letišti v Hradci Králové uskutečnil již třetí ročník akce Open Skies for Handicapped 2010. Cílem této akce je umožnit hendikepovaným spoluobčanům vyhlídkový let letadlem. Pro mnohé z nich je právě tato akce jedinou možností zhlédnout svět z ptačí perspektivy. Pořadatelem akce byl opět provozovatel hradeckého letiště, Letecké služby Hradec Králové.

Tato akce by se neobešla bez výrazné podpory Armády České republiky. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si například vojenskou polní nemocnici, ukázky cizinecké policie, leteckých modelářů, ale hlavně proletět se v jednom z vojenských nebo civilních dopravních letadel. Vojenské letectvo tentokrát poskytlo k letům transportní L-410UVP-E a AN-26. Dále byla k dispozici AN-2 OK-HFL od Heritage of Flying Legends, která sídlí právě v Hradci Králové.



Již od ranních hodin se na hradecké letiště sjížděl autobus za autobusem s návštěvníky. Letošní ročník byl co do počtu zúčastněných zatím největší, a proto ihned po brífinku odlétla na první let posádka letounu AN-26, následovaná L-410 a AN-2. Každý letoun měl přesně definovanou trasu v délce cca 15 minut, tak aby bylo možné zkoordinovat návraty na letiště co nejpříznivěji s ohledem na další let.



Vzhledem ke kratšímu spouštění Turboletu, to byl právě on, kdo přistával jako první, následován „velkou Andulou“. Malá Andulka využívala pro vzlet a přistání travnatou dráhu 34L. Přestávku mezi lety vyplnil speciál Extra 330LC, který předvedl ukázku akrobacie. Díky tak vysokému počtu návštěvníků, bylo nebe neustále plné letadel. Celkem bylo provedeno 43 letů a svezeno bylo 680 cestujících.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dobrá akce.

07.07.2010 v 16:44 Lukáš Tláskal

To je dobrá akce, moc dobrá.. Ale překvapil mě počet cestujících, tolik bych nečekal.. Jen tak dál..:)

Odpovědět

RE: Dobrá akce.

08.07.2010 v 13:34 tukan

Přesně, možná bychom se divili, kolik je u nás handicapovaných lidí resp. na vozíku. Většinou jsou asi na tom finančně dost bídně, takže podobná akce je pro ně jedna z mála možností, jak se "prolétnout". Bohulibá akce,jen tak dále. Díky všem zúčastněným. P.S. Kdysi jsem četl o ULL upraveném na čistě ruční řízení a boji jeho výrobce (USA) o certifikaci. Neexistuje v Evropě nějaký podobný projekt?

Odpovědět

ruční řízení

05.03.2011 v 23:57 Jirka S.

pro ruční řízení jsme měli zájem upravit větroň, ale setkali jsme se s nezájmem a celkově i s nechutí to podpořit a vůbec umožniť, tím nemyslím v našem aeroklubu, ale ostatních institucí k tomu potřebných.

Odpovědět

Přidat komentář