Na dny NATO přiletí legendární B-52

20.08.2010

Na dny NATO přiletí legendární B-52
Na dny NATO přiletí legendární B-52 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing B-52 Stratofortress, americký strategický bomardér a legenda mezi stroji nejen své kategorie, se představí na letošních Dnech NATO. Ty se pro širokou veřejnost konají společně s výstavou AirIn na letišti v Ostravě-Mošnově o druhém zářijovém víkendu, tedy ve dnech 17.-19. září. Program Dnů NATO však začne ještě o 2 dny dříve.


Foto militaryfactory.com

Stratofortress rozšíří statickou část výstavy, která letos slaví jubilejní desátý ročník. Informaci, o které se již pár dní spekulovalo, dnes na tiskové konferenci potvrdili zástupci organizátora akce. Ostrava se tak zařadí mezi unikátní skupinu tří letišť v zemích bývalé Varšavské smlouvy, kde B-52 přistál. Vyjednávání o účasti letounu, který je v amerických službách již od roku 1955, trvalo dlouhé tři roky. Od dubna letošního roku pak skupina odborníků z britské základny zkoumala, zda je ostravské letiště vůbec přizpůsobeno k přistání tak velkého stroje, především co se váhy a rozpětí týče. Mimo slavného bombardéru uvidí návštěvníci například i dva letouny E-3, známé spíše názvem používané technologie AWACS a svým typickým "talířem" nad trupem, nebo stíhačky F-15 Eagle. Pochopitelně nebudou chybět ani letouny JAS-39 Gripen, které jsou ve službách české armády.

Kompletní seznam statické i letové techniky, včetně programu akce v jednotlivých dnech, najdete na stránkách Dnů NATO v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář