Fotovoltaika v Milovicích nebude, prostor dostanou lidé i letadla

13.12.2010 2 příspěvky

Fotovoltaika v Milovicích nebude, prostor dostanou lidé i letadla
Fotovoltaika v Milovicích nebude, prostor dostanou lidé i letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Příběh milovické letiště pokračuje! Společnost Mladá RP, vítěz soutěže ohledně budoucího rozvoje letiště na Božím Daru, se vzhledem k nedávnému vývoji "státní podpory" solárních elektráren rozhodla upustit od původního záměru výstavby třetí největší fotovoltaické elektrárny na světě, a tak se do hry dostávají alternativní projekty, se kterými Mladá RP do soutěže vstupovala. V Milovicích proto vyroste sportovní letiště s betonovou plochou a vědeckotechnický park. Informaci přinesly Parlamentní listy.

Minulé pondělí podepsali zástupci Středočeského kraje a společnosti Mladá RP smlouvu o pronájmu bezmála 700 hektarů pozemků bývalého vojenského objektu, který od odchodu sovětských vojáků na počátku 90. let chátrá. „Je to obrovská úleva. Kdyby se tam někdo třeba zranil, je za to zodpovědný kraj," neskrýval nadšení ze smlouvy, která mimo jiné řeší i sanaci nebezpečných a chemikáliemi zamořených ploch, náměstek hejtmana Marcel Chládek, jeden ze signatářů.

Karta se tak s největší pravděpodobností obrátí ve prospěch letců, pro něž by znamenala plánovaná betonová dráha o rozměrech 2 500 x 80 metrů obnovení leteckého provozu a pravděpodobně opětovné udělení statutu letiště, na rozdíl od dnešní podoby SLZ plochy. Mladá RP zároveň počítá s výstavbou vědeckých pracovišť, bytů a v úvaha připadá i hotel.

S fotovoltaickou elektrárnou přece není úplný konec. Čerpání energie ze Slunce by měly, pochopitelně v mnohem menším než původně plánovaném rozsahu, zajistit střešní panely na nově vystavěných budovách.

Článek pojednávající o "Kauze Milovice" najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kauzy Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Super

14.12.2010 v 10:05 Tomáš

tak to je super výsledek. Jen to nezakřikněme, uvidíme jak to nakonec dopadne, ale je to pozitivní posun.

Odpovědět

RE: Super

14.12.2010 v 18:46 Adam Zuska

Přesně tak, jen to nezakřiknout! Bohužel už jsem viděl mnoho slíbených projektů, které se výsledku podobaly jako Slunce kartáčku...

Odpovědět

Přidat komentář