Sopečný prach zasáhne i pražský FIR, provoz omezen nebude

25.05.2011

Sopečný prach zasáhne i pražský FIR, provoz omezen nebude
Sopečný prach zasáhne i pražský FIR, provoz omezen nebude (Zdroj: Aeroweb.cz)

Sopečná aktivita na Islandu po roce opět zaměstnává hlavy všech meteorologů a úředníků, kteří rozhodují v oblastech zasažených sopečným prachem z vulkánu Grimsvötn o budoucnosti leteckého provozu v následujících hodinách. Ačkoliv podle aktuálních informací již sopka přestala chrlit popel, její dosavadní pětidenní aktivita již omezila provoz ve vzdušném prostoru Velké Británie, Dánska, Německa, Norska i dalších oblastí. Večer by měl popel dorazit i do České republiky, lety však zatím omezeny nebudou.

Britští vulkanologové, jejichž data slouží jako podklad i ostatním meteorologům v Evropě, vypočítavají podle platných směrnic koncentraci sopečného popela ve třech vrstvách - od země do FL200, od FL200 do FL350 a dále od FL350 zhruba do FL550. Pražský FIR nejvíce ohrožuje popel v nejspodnější vrstvě, tedy do FL200. To znamená, že přelety ČR ve vyšších hladinách by bylo možné provádět, ale pohyb v prostoru pod FL200, především vzlety a přistání, by byly hazardem.

Český hydrometeorologický úřad vydal již v ranních hodinách informaci SIGMET o předpokládaném výskytu sopečného popela ve vzdušném prostoru ČR. Krizový štáb ale před malou chvílí rozhodl, že se letecký provoz v ČR zatím omezovat nebude, neboť koncentrace popela ve vzduchu bude velmi nízká. Celou událost pro vás budeme na Aerowebu i nadále sledovat.

Předpovídaný pohyb vulkanického popela ve všech vrtsvách vzdušného prostoru můžete sledovat i na stránkách www.flightradar24.com po stisku tlačítka Ash layer.

Aktuální SIGMETy pro LKAA najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář