Atlantis odstartoval i přes chybu v konečné fázi odpočítávání

08.07.2011

Atlantis odstartoval i přes chybu v konečné fázi odpočítávání
Atlantis odstartoval i přes chybu v konečné fázi odpočítávání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aktuální stav mise STS-135
raketoplán Atlantis úspěšně odstartoval, byť se zpožděním, když bylo 31 sekund před plánovaným startem zhruba na minutu zastaveno odpočítávání kvůli drobné chybě, řízení letu se následně rozhodlo v odpočítávání pokračovat

14. dubna 1981 se na svou první misi vznesl do vesmíru raketoplán Columbia a zahájil program STS – Space Transportation System. Dlouhých třicet let se na palubách Space Shuttlů střídali muži a ženy, aby splnili poslání 134 misí. Dnes odpoledne nadejde čas té poslední. Raketoplán Atlantis je připraven na startovací rampě na Floridě k misi STS-135, aby naposledy překonal hranice Země.

Start Raketoplánu NASA naplánoval na 17:26 našeho času. Podle nejaktuálnějších informací je však vzhledem k předpovídaným povětrnostním podmínkám šance na úspěšný start v plánovaném čase asi třicetiprocentní.

Oproti tradiční šestičlenné posádce se na poslední dvanáctidenní misi chystají pouze čtyři lidé – velitel Christopher Ferguson, pilot Douglas Hurley a letoví specialisté Sandra Magnusová a Rex Valheim. Jejich hlavním úkolem bude dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS víceúčelový logistický modul Raffaello.


Foto NASA

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář