Ministerstvo obrany uplatní sankce vůči Omnipolu kvůli C-295M

02.08.2011

Ministerstvo obrany uplatní sankce vůči Omnipolu kvůli C-295M
Ministerstvo obrany uplatní sankce vůči Omnipolu kvůli C-295M (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včerejším dnem vypršela lhůta pro odstranění závad na letounech CASA. Dodavatel letounů C-295M Omnipol měl dle dohody do konce července odstranit závady na systému pasivní ochrany, potíže však stále přetrvávají. Z tohoto důvodu se ministerstvo obrany rozhodlo uplatnit vůči Omnipolu sankce, které vyplývají ze smlouvy.

Za každý započatý den hodlá resort obrany strhávat několik desetin promile z ceny systému, která činí 150 milionů korun. „Smlouva dává ministerstvu obrany možnost uplatnit smluvní pokutu za každý den, ve kterém bude dodavatel v prodlení s tímto systémem,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Formálně předloží ministerstvo Omnipolu výzvu v nejbližších dnech. O dalších právních krocích se zatím jedná, rozhodnutí by mělo padnout na začátku září. Čeká se také na analýzu právní kanceláře White&Case, kterou si ministerstvo pro tento případ najalo.

Systém pasivní ochrany má bránit v zasažení letadla tepelně naváděnou raketou. Zařízení funguje tak, že vystřeluje klamné cíle, jejichž teplota se přibližně shoduje s teplotou proudového motoru. Čeští a španělští technici testovali systém na jednom z českých letounů celý minulý týden. Testy probíhaly přímo v sídle španělského výrobce letounů EADS.

Práce na odstranění závad by měly trvat do konce srpna, poté by se letouny měly znovu podrobit zkouškám.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář