Dny NATO ovládnou poslední zářijový víkend v Ostravě

19.08.2011

Dny NATO ovládnou poslední zářijový víkend v Ostravě
Dny NATO ovládnou poslední zářijový víkend v Ostravě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako každoročně se i letos konají Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády České republiky. Tentokrát proběhnou v termínu 24. a 25. září. Akce se tradičně bude konat na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově. Návštěvníci letošního ročníku se mohou těšit na nové i stálé účinkující. Účast již například znovu potvrdilo americké letectvo s bombardérem B-52.

Organizátoři letos počítají s rekordní účastí šestnácti zemí, jejichž zástupci se budou podílet na bohatém programu. Akce se například zúčastní i tři akrobatické skupiny. Po pěti letech znovu přiletí Red Arrows britského královského letectva. Poprvé se v Ostravě představí skupina Turkish Stars, která ke své akrobacii jako jedna z mála používá nadzvukové bojové letouny, konkrétně upravené stíhače Northrop F-5. Své vystoupení předvede i lotyšská skupina Baltic Bees.

U. S. Air Force Reserve přiletí do Ostravy s legendárním strategickým bombardérem B-52H Stratofortress, který měl již loni u návštěvníků velký úspěch. Americké letectvo letos představí i letoun C-130H2 Hercules, který pomůže s organizačním zajištěním B-52. Naší republiku při té příležitosti navštíví i generálmajor Craig Neil Gourley, zástupce velitele U. S. Air Force Reserve Command.

Součástí Dnů NATO bude i první ročník mezinárodní výstavy leteckého průmyslu FLYIN 2011. Výstava navazuje na dřívější projekt společnosti Veletrhy Brno, která v minulých letech  organizovala veletrh AirIn. Expozice se bude konat od 23. do 25. září, přičemž první den je určen pouze odborné veřejnosti.

Dny NATO a Dny vzdušných sil AČR jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní akcí ve střední Evropě. Loni je navštívilo 185 000 lidí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář