V Česku by mohlo vzniknout alianční centrum pro výcvik pilotů vrtulníků

28.10.2011 1 příspěvek

V Česku by mohlo vzniknout alianční centrum pro výcvik pilotů vrtulníků
V Česku by mohlo vzniknout alianční centrum pro výcvik pilotů vrtulníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama jednali ve Washingtonu o možném zřízení výcvikového centra NATO pro piloty vrtulníků v ČR. Podle premiéra měl jeho návrh v USA kladnou odezvu.

Středisko výcviku by vzniklo v Pardubicích, kde již v současné době probíhá výcvik afghánských pilotů. Jednání jsou však zatím na samém počátku. Alianční centrum by podle Nečase přineslo výrazné úspory jak České republice, tak Severoatlantické alianci. Financovaly by jej totiž společně státy NATO.

„Česká republika je jeden z našich největších spojenců, kterým nám poskytuje podporu jak v bezpečnostních, tak dalších otázkách, což je znak opravdového spojence," prohlásil Obama na schůzce v Bílém domě.

Armáda České republiky také organizuje výcvik vrtulníkových pilotů přímo v Afghánistánu. O výcviku afghánských pilotů v Kábulu jsme vás informovali ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Výcvikové středisko NATO

21.11.2011 v 14:25 přerovák

V Afghanistánu byla velmi úspěšná právě přerovská vrtulníková jednotka, tak by mělo být logické, že výcvikové vrtulníkové středisko NATO bude na přerovském letišti.

Odpovědět

Přidat komentář