Češi odstartují nový seriál akrobatických soutěží, už v červnu v Letňanech

03.11.2011

Češi odstartují nový seriál akrobatických soutěží, už v červnu v Letňanech
Češi odstartují nový seriál akrobatických soutěží, už v červnu v Letňanech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aerobatic freestyle challenge je název nového evropského seriálu leteckoakrobatických soutěží, který bude zahájen již příští rok premiérovými dvěma díly. Pro českého fanouška může být potěšující nejen to, že se historicky první závod poletí v Praze, ale také to, že se jej zúčastní elitní piloti včetně tří českých zástupců. A co víc, právě Češi celý seriál připravují.

"Není to myšlenka stará týden nebo rok, pracujeme na tom vlastně už od roku 2004. Bude kombinací dvou disciplín - freestylu a klasické akrobacie - které bude hodnotit co nejkvalitnější mezinárodní tým rozhodčích. Bude to něco jako formule 1 ve vzduchu se vším, co k tomu patří. Tedy s televizním záznamem v nejvyšší kvalitě se všemi současnými technickým a softwarovými audiovizuálními možnostmi, s on-line obrazem z kokpitů, odbornými komentáři, animacemi, sledováním dat včetně rychlosti a přetížení. Startovat budou piloti, kteří se v nejvyšší kategorii Unlimited umisťují na mistrovství Evropy a světa do první dvacítky, a také piloti Red Bull Air Race," prozradil novinářům na úterní tiskové konferenci Stanislav Bajzík, ředitel závodu a trenér české reprezentace v letecké akrobacii.

Připomněl tím také podobný seriál závodů Red Bull Air Race, nad jehož budoucností stále visí otazník a jehož nejdůležitějším měřítkem je rychlost. V případě Aerobatic freestyle challenge půjde o komplexní ukázku akrobatických dovedností, byť bude akrobatická sestava tvořena pouze šesti prvky. Na sestavu naváže 90sekundový limit pro freestyle, kdy pilot ukáže maximum svého umění ve spojení s hudebním doprovodem. Známkovat se zde bude především umělecký dojem.

První závod se uskuteční na letišti v Praze-Letňanech 12. června příštího roku a již nyní lze sehnat vstupenky v síti Ticketpro. O místu konání druhého závodu přípravný tým teprve jedná. "Nejdřív musíme realizovat referenční projekt, který se bude podle našich představ rozvíjet na sedm až osm podniků ročně. Organizace je nesmírně náročná, ale pracujeme na tom už dlouho," vysvětlil cíle organizátorů člen přípravného týmu a budoucí účastník Aerobatic freestyle challenge Marek Hyka.

Kromě něj bude Českou republiku v závodech zastupovat ještě Martin Šonka a Petr Kopfstein. Ze zahraničních účastníků upoutají zejména dvě ženská jména - Světlana Kapaninová z Ruska a Francouzska Aude Lemordantová.

Oficiální stránky projektu Aerobatic freestyle challenge najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář