První Airbus pro českou armádu má úspěšně za sebou svůj první let

06.07.2006

První ze dvou letounů typu Airbus, které budou od příštího roku létat pro českou armádu, úspěšně absolvoval svůj první let a byl představen odborníkům z Ministerstva obrany České republiky.

První Airbus pro českou armádu má úspěšně za sebou svůj první let
První Airbus pro českou armádu má úspěšně za sebou svůj první let (Zdroj: Aeroweb.cz)

4.7.2006

Zástupcům ministerstva byl v pobočce francouzské firmy AIRBUS S.A.S v Hamburku poprvé představen první letoun pro Armádu České republiky, který 26. června 2006 absolvoval svůj první zkušební let. „Ze zkušeností, které mám s prvními testovacími lety, musím říci, že první let tohoto letounu byl až neuvěřitelně bezproblémový, proběhl nečekaně hladce a nebylo nutné provést opakované testy,“ sdělil českým odborníkům manažer zákaznického předávacího centra Armin Knappe.

Smlouva mezi ministerstvem obrany a firmou Airbus S.A.S na nákup dvou středních dopravních letounů typu Airbus A 319 CJ, které nahradí v dopravním letectvu Armády České republiky sovětské letouny Tupolev Tu-154, byla podepsána letos v březnu.

Dva české letouny Airbus budou kromě standardního vybavení, shodného s vybavením letounů Českých aerolinií, a.s., obsahovat i komponenty, které vyhovují specifickým požadavkům armády. Interiér letounů bude možné upravovat do dvou variant. Pro variantu VIP bude kapacita letounu 44 míst, ve variantě ECONOMY přepraví letoun až 100 osob.

Na prvním letounu, který bude pojmenován po generálu Janouškovi, bude v průběhu druhé dekády července provedena závěrečná barevná úprava včetně umístění všech nápisů a státních znaků. Po mnoha dalších testech a zkouškách bude Armádě České republiky předán v průběhu měsíce prosince 2006. Montáž druhého letounu, který ponese jméno generála Ocelky, bude zahájena v průběhu letošního podzimu a české armádě bude předán v září roku 2007.

Zdroj: Ministerstvo Obrany ČR

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář