Letiště Ruzyně oslaví spolu se spottery 75. let otevření

05.04.2012 1 příspěvek

Letiště Ruzyně oslaví spolu se spottery 75. let otevření
Letiště Ruzyně oslaví spolu se spottery 75. let otevření (Zdroj: Aeroweb.cz)

Největší a nejrušnější letiště v České republice slaví dnes 75 let od svého otevření. Jeho provoz byl zahájen v roce 1937 dopoledním přistáním stroje Douglas DC-2 Československé letecké společnosti na letu z Piešťan. Mezinárodní provoz pak odstartovalo mezipřistání linky Air France z Vídně do Drážďan. Vedení letiště se rozhodlo oslavit toto jubileum stylově a pro letecké nadšence připravilo několik zajímavých novinek.

Po letech se vedení Letiště Praha se zástupci internetového leteckého serveru Planes.cz dohodlo na zcela nové formě spolupráce. Snaha spotterů získat zajímavé fotografie přistávajících či startujících letadel se setkala s porozuměním, díky čemuž mohou být v rámci oslav výročí Letiště Praha otevřeny dvě mobilní tribuny. Zároveň oficiálně zahájil činnost Klub letecké fotografie při Letišti Praha.

„V letošním roce počítáme také s výstavbou pevných valů, které na atraktivních místech nahradí mobilní tribuny. Zároveň jsme začali jednat se zástupci obce Kněževes o lepším zpřístupnění zázemí pro spottery a o možném propojení s dalšími volnočasovými aktivitami obce,“ uvedl ředitel letiště Jiří Pos v tiskové zprávě na stránkách letiště.

Dalším výsledkem jednání zástupců spotterů a vedení Letiště Praha bylo vytvoření několika speciálních otvorů v oplocení okolo letiště, což umožní fotografům získávat zajímavé úlovky bez rušivých elementů.

V rámci oslav výročí jsou připraveny i další zajímavé akce. Již včera byla ve veřejné části Terminálu 2 zahájena výstava fotografií, dokumentujících jeho historii a současnost a také návštěvy známých osobností. Dnes navíc dostanou všichni cestující speciální pohlednici vydanou u příležitosti výročí, slevové kupony a děti bonbony ve tvaru letadel.

V sobotu 7. dubna dojde k již zmíněnému oficiálnímu otevření nových spotterských míst a zahájení činnosti zájmového klubu a také k uspořádání narozeninových exkurzí na letišti. Ty jsou určeny pro všechny zájemce, kteří se zaregistrují na internetových stránkách Letiště Praha.

Oficiální stránky Klubu letecké fotografie najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dobrá zpráva

13.04.2012 v 20:47 Petr

Výborné informace, konečně si správa letiště uvědomila, že ti podivní panáčci za plotem se žebříky a dlouhými skly nejsou nebezpečí, ale nadšenci a propagátoři :-)

Odpovědět

Přidat komentář