Nová aplikace přináší AIP do vašich iPhonů a iPadů

25.09.2012 12 příspěvků

Nová aplikace přináší AIP do vašich iPhonů a iPadů
Nová aplikace přináší AIP do vašich iPhonů a iPadů (Zdroj: Aeroweb.cz)

V minulých dnech představil Mgr. Petr Hruška ve spolupráci se společností CQK Holding užitečnou aplikaci pro všechny uživatele iPhonů či iPadů, kteří potřebují přístup k aktuální verzi Letecké informační příručky (AIP) na svém chytrém telefonu či tabletu.

Aplikace iAIP vznikla se souhlasem Řízení letového provozu (ŘLP) ČR a jejím největším přínosem je okamžitý (i offline) přístup k potřebným informacím o letištích (AIP – sekce AD) i ostatním kapitolám AIPu (GEN, ENR, SUP).

V některých případech se dá předpokládat, že pilotům odpadne nutnost tisku vybraných stránek při předletové přípravě, což částečně odpovídá současnému trendu tzv. bezpapírových kokpitů v obchodní dopravě. Zajímavou funkcí je také zvýraznění naposled aktualizovaných souborů či možnost si vybrané části AIPu zařadit do svých oblíbených položek.

„Aplikace by nemohla vzniknout bez součinnosti a podpory ze strany týmu Letecké informační služby ŘLP ČR, kterému tak patří velké poděkování za potřebnou součinnost. Věříme, že aplikace podpoří informovanost uživatelů a v konečném důsledku i bezpečnost letového provozu,“ sdělil PaedDr. Jaroslav Láznička, představitel CQK Holding.

Aplikace je k dispozici na stránkách AppStore (portál aplikací provozovaný společností Apple). K vyzkoušení je zdarma a s plným přístupem za 3,99 Eur, který bude určen k dalšímu rozvoji funkcí aplikace. Aktuální informace budou zveřejňovány na internetových stránkách aplikace na adrese http://www.iaip.cz/.

Více informací o aplikaci najdete ZDE!

Stáhnou aplikaci můžete na stránkách AppStore ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

pdf

25.09.2012 v 15:32 Petr

PDF prohlizec s trochou omacky kolem. Ja si vsechna AIP pdf stahl manualne a prohlizim je beznym pdf prohlizecem...

Odpovědět

Výborná app !!!

26.09.2012 v 9:49 Slávek

Výborná aplikace. Díky za jednoduchost, přehlednost a velice dobře propracovanou aktualizaci. Upřímně - nejlépe utracená čtyři eura za hodně dlouhou dobu! Tmáři (čti aeroklubisté) můžou říkat, že se to dá stáhnout ručně do .pdf bla bla bla ... jistě, stejně tak můžou i dnes jezdit na koni a chovat doma kuřata ... já ale raději pojedu autem a nakoupím v supermarketu ... protože je to prostě pohodlnější! Spousta lidí prostě má ze starých časů potřebu si věci komplikovat ... Stejně jako mi někdo říkal, že dokud nelétám Zlína nebo Moravu, tak nejsem pilot. Ale protože si chci let užít v klidu a bezpečí, poletím raději v Cessně, Piperu nebo Senece. Takže tak. Ale zpět k té aplikaci - ideální by bylo zapracovat i na on-line verzi, jako má pan Jeppesen svůj Mobile FlightDeck ... tj. aby se ukazovala aktuální pozice na kterékoliv z těch map ... klidně bych si připlatil :-)

Odpovědět

Je to super

26.09.2012 v 12:46 Tomáš

Taky vubec nerozumím lidem jako je Petr. Místo, aby ocenil přínos, tak dělá rozumného s tím jak si stáhne pdf. No každému dle jeho gusta, ja oceňuji za cenu tří piv super aplikaci, vše správně řazené a s bezproblémovýma aktualizacema. Při představě, jak nahrazuji jednotlivá pdf letišť jako první zmíněný přispěvovatel, jak v tom potom musí být pořádek a není to vůbec pracné a chybám rezistatntní. Jen je škoda, že tihle lidé s tím typicky negativním přístupem mají často tendence nejvíc křičet, už to je i v appstore jako review od něj. Každopádně bych ocenil ještě L předpisy a časem i integraci s IBS.:)

Odpovědět

Spokojnosť

26.09.2012 v 21:52 Robo

Kúpené :) Spokojnosť. Po nahratí všetkých pdf to zaberá cca 244MB, to sa dá.

Odpovědět

K dalšímu rozvoji aplikace

07.10.2012 v 11:26 Autoři

Děkujeme všem za podnětné připomínky. V nejbližší verzi se pokusíme přidat podporu rozlišení iPhone 5 a doprogramovat možnost tisku. Výhledově se pokusíme s úřady domluvit integraci L předpisů a pokrytí SK a dalších zemí. Určitě zvážíme i další podněty: zobrazování aktuální pozice na VFR mapě, přepínání stránek, on-line počasí, verze pro Android, intuitivnější názvy dokumentů, digitálně podepsané PDFka ŘLP.

Odpovědět

RE: K dalšímu rozvoji aplikace

08.10.2012 v 8:08 Zdenek

Aplikaci jsem si tez zakoupil a to v podstate par hodin po uvedeni a ani jsem nevahal. Pozadal bych bud o integraci, nebo i zcela samostatnou aplikaci pro praci s IBS. To je vec, ktera mi citelne chybi.

Odpovědět

AUP

24.11.2012 v 10:10 Vochomurka

Dobre, jen by to jeste mohlo umet AUP.

Odpovědět

Aktualnost dat

13.12.2012 v 19:16 Martin

Zmena na LKLT platna od 13.12. se nejak neprojevila. Bez aktualnich dat mam pocit ze jsem vyhodil 4 eura oknem.

Odpovědět

Aktuálnost VOC LKLT

14.01.2013 v 15:47 Autoři

VOC LKLT bohužel větší než 10MB. Chyba je již opravena, limit odstraněn a spolu s novými funkcemi bude zveřejněna v AppStoru během následujících dní. Za chybu se omlouváme. Budeme rádi za další podněty. Díky.

Odpovědět

Verze iAIP 1.1

20.01.2013 v 14:59 Autoři

Nová verze, řešící zmíněný problém s VOC LKLT, je dostupná na AppStore.

Odpovědět

RE: K dalšímu rozvoji aplikace

30.12.2013 v 8:51 Petr

Dobrý den, Díky za tuto APP, vše je přehledné a dobře se s ní pracuje. Přivítal bych možnost napsání poznámky do mapy. Jsem mimo jiné IFR instruktor a rád bych APP využíval při tomto výcviku. Problémem je, že na mapách konečného přiblíženi (ILS, LOD/DME atd.) je v AIPu publikována pouze bezpečná výška nad překážkami (OCH/OCA). Přistávací minima si Provozovatel/Pilot určuje sám na základě druhu přiblížení, vybavení letiště světelnými přistávacími světli atd. Rád bych si tato přitávací minima napsal do přibližovací mapy (pokud máte mapu na papíře, stačí jenom tužka) Hezký den.

Odpovědět

Can't download index file

04.01.2018 v 19:05 Michal Řeháček

Poslední dobou - pár týdnů - mám problém s IAIP na iPadu, že při jakémkoliv pokusu o update map hlásí chybu Can't download index file, please try it later. Používá-li někdo další tuto aplikaci na iOs - funguje vám update map normálně, nebo taky ne?

Odpovědět

Přidat komentář