Baumgartner se vrhl ze stratosféry a smetl několik rekordů

15.10.2012

Baumgartner se vrhl ze stratosféry a smetl několik rekordů
Baumgartner se vrhl ze stratosféry a smetl několik rekordů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Přes dvě a půl hodiny stoupal rakouský dobrodruh k nebi, aby se za necelých deset minut úspěšně vrátil zpět na zem. Třiačtyřicetiletý Felix Baumgartner skočil z výšky přes 39 kilometrů a při svém volném pádu dosáhl rychlosti 1 137 km/h, čímž překonal rychlost zvuku a několik rekordů. Včerejším seskokem vyvrcholil projekt Red Bull Stratos.

Původním cílem bylo dostat heliem naplněný balón s kapsulí do výšky 36 kilometrů, balon však vynesl "schránku" s Baumgartnerem ještě o 3 044 metrů výše. Jednalo se tak o vůbec nejvyšší let balónem a záhy také o nejvyšší výšku, ze které člověk vyskočil. Dosavadní rekord měl hodnotu 31 kilometrů a držel jej Joseph Kittinger, který jej vytvořil v roce 1960. Pětaosmdesátiletý Kittinger se na projektu Stratos podílel také a po celou dobu včerejší mise byl s Baumgartnerem na spojení v řídícím středisku.


Video Red Bull

Volným pádem letěl Baumgartner 4 minuty a 19 sekund, poté úspěšně rozevřel padák a o dalších pět minut později již přijímal gratulace zpět na zemi. Při volném pádu přitom zažíval poměrně krušné chvíle, když se jeho tělo výrazně roztočilo. "Myslel jsem si, že se jen párkrát otočím a to bude celé, pak se to ale začalo zrychlovat. Chvílemi to bylo opravdu brutální, na pár sekund jsem myslel, že ztratím vědomí," popsal následně novinářům na tiskové konferenci.

Projekt Red Bull Stratos, jehož počátky se datují již do roku 2005, však zdaleka neměl být pouze adrenalinovým zážitkem. Cílem bylo mimo jiné vyvinout a otestovat bezpečnější skafandry pro astronauty, které by dále posunuly možnost případné záchrany kosmonautů z oběžných drah.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář