Americké Dreamlinery mohou znovu do vzduchu testovat baterie

08.02.2013 1 příspěvek

Americké Dreamlinery mohou znovu do vzduchu testovat baterie
Americké Dreamlinery mohou znovu do vzduchu testovat baterie (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký Federální letecký úřad (FAA) znovu povolil leteckému výrobci Boeing zkušební lety jeho nejnovějšího výrobku B787. Dreamlinery nesměly ve Spojených státech do vzduchu od poloviny ledna, kdy je FAA uzemnil po sérii incidentů s akumulátory.


Foto Boeing

Boeing bude nyní během letů ve vymezených prostorech nad neobydlenými oblastmi testovat chování baterií a jednotlivé parametry, které bude stroj vykazovat. Při testech budou asistovat také zástupci japonské společnosti GS Yuasa Corporation, která nové akumulátory do B787 vyrábí. Podle nich je hlavním problémem baterií jejich nepřiměřené zatížení způsobené vysokou energetickou spotřebou letounu.

FAA chce také prověřit, jakým způsobem probíhala certifikace letounu a testování baterií před udělením typového osvědčení. Navzdory tvrzení Boeingu, že stroj je schopný odolávat energetickým výkyvům baterií pomocných energetických jednotek APU, incidenty z minulých měsíců svědčí o jejich problémovosti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

akumulátory B-787

10.02.2013 v 6:29 Jura

Dobrý den, první závěr komise byl, že "baterky" v B-787 jsou v určitých letových režimech přebíjeny.Akumulátory dodáva fa. Yuasa. Silovou část el. instalace dodáva fa. Thales, systémové sjednocení Boeing.Problém je pravděpodobně mnohem komplexnější a možná by chtělo alespoň na Vašich stránkách vysvětlit hlobku problému.P.S každá LiIon "baterka" při velkém přebití bouchne, kromě akumulátorů fy. Sony."Soňáci" mají proti přebití a zkratu pojistky."Baterka sice "umře", ale nemáte očazený zadek.

Odpovědět

Přidat komentář