Nesmrtelný Herkules se dočká modernizace, sloužit má ještě 20 let

17.02.2013

Nesmrtelný Herkules se dočká modernizace, sloužit má ještě 20 let
Nesmrtelný Herkules se dočká modernizace, sloužit má ještě 20 let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zámořský výrobce letadel Locheed Martin získal od amerického námořnictva kontrakt na modernizaci letounů C-130T Herkules. Stroje dostanou do vínku novou avioniku a software, který by měl zabezpečit jejich plný provoz během dalších dvaceti let. Společnost Lockheed Martin, z jejíž výrobní linky samotné Herkulesy pochází, si tak přijde na 30 milionů dolarů (600 milionů korun).

"Vítězství v této soutěži potvrzuje důvěru námořnictva v naše řešení přístrojových desek," uvedl k novému kontraktu Mark Swymeler, viceprezident divize Lockheedu, která se zabývá vývojem avioniky a která již pro námořnictvo vybavila kokpity vrtulníků Sikorsky MH-60.


Foto Lockheed Martin (kliknout pro zvětšení)

Modernizované stroje C-130T se dočkají nového komunikačního, navigačního a přehledového vybavení a celkového oživení systému obrazovek s důrazem na přívětivé uživatelské ovládání. Modernizaci všech dvaceti kusů C-130T provede linka Lockheedu v newyorském Owegu. Práce by měly být dokončeny v prvním čtvrtletí roku 2016.

První verze transportního čtyřmotorového vrtulového hornoplošníku C-130 se objevila ve službách americké armády již v první polovině 50. let. Od té doby se model dočkal řady verzí a modernizací. Herkulesy se kromě účasti v několika vojenských misích také účastní například záchranných operací ve službách americké pobřežní stráže. Je jedním z pěti typů letadel, která sloužila svým prvním objednatelům nepřetržitě více než 50 let.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality USA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář