Modernizace letiště v Plané pokračuje, budoucnost je nejistá

24.02.2013 3 příspěvky

Modernizace letiště v Plané pokračuje, budoucnost je nejistá
Modernizace letiště v Plané pokračuje, budoucnost je nejistá (Zdroj: Aeroweb.cz)

Provozovatel letiště v Plané u Českých Budějovic pokračuje v modernizaci areálu a letištního vybavení. V těchto dnech začala stavba nového oplocení letiště, které bude po dokončení stavby měřit téměř devět kilometrů. Cena oplocení se bude pohybovat kolem 19 milionů korun.

O celkové modernizaci jihočeského letiště s cílem získat status veřejného mezinárodního letiště se hovoří již několik let. Původní plán počítal s cenou přes jednu miliardu korun s přispěním dotací od Evropské unie. V loňském roce však již bylo jasné, že evropské peníze jsou nedosažitelné a vlastníci letiště, město České Budějovice a Jihočeský kraj, museli začít hledat náhradní řešení.

Možné řešení přišlo s novým návrhem, který počítá s částkou 460 milionů korun na oživení letiště. Cenu bylo možné snížit téměř o polovinu, protože vlastníci letiště budou usilovat pouze o splnění zákonných podmínek pro udělení statutu veřejného mezinárodního letiště. Tato omezená varianta počítá s novou odbavovací halou, vstupními prostory, navigačními systémy a opravenou vzletovou a přistávací dráhou.

Největší překážkou pro světlé zítřky jihočeského letiště mohou být politická rozhodnutí vedení města České Budějovice a Jihočeského kraje. Tito vlastníci letiště totiž hledají provozovatele letiště, který by držel 50 % akcií letiště a měl na starosti provoz letiště. Zástupci vlastníků uvedli, že pokud pro letiště provozovatele nenajdou, je pravděpodobné, že peníze na modernizaci neuvolní a letiště bude do budoucna stagnovat jako vnitrostátní letiště.

Zástupci kraje a města se pokoušeli letiště "udat" na mezinárodních veletrzích. Dosud však žádná z předložených nabídek nebyla schválena takže budoucnost letiště na okraji Šumavy je značně nejistá.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

LKCS

24.02.2013 v 19:26 Ondra

zda se mi, ze to je malinko s krizkem po funusu... Plot mel stat jiz davno. Zajimalo by me, proc "vedeni" letiste(kraj a mesto) dopustilo "neprideleni" dotaci z EU a proc, krom vycvikoveho a kluboveho letani (diky aspon za tech par nadsencu) se na letisti nic nedeje, nepocitam-li dny otevrenych dveri...

Odpovědět

LKCS

26.02.2013 v 21:45 Honza

No tak ono neprideleni dotaci kraj ani mesto nijak moc neovlivni. Nehlede na to, ze dotace byly docaste pozastaveny. A jaky provoz bys tam ocekaval? :)

Odpovědět

LKCS

27.02.2013 v 20:06 TeX

A 380 jedině :-)

Odpovědět

Přidat komentář