Německý Airbus A319 provedl v Praze bezpečnostní přistání

24.03.2013

Německý Airbus A319 provedl v Praze bezpečnostní přistání
Německý Airbus A319 provedl v Praze bezpečnostní přistání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus A319 registrace D-AKNN německé společnosti Germanwings dnes před pátou hodinou odpoledne neplánovaně přistál na Letišti Václava Havla. Ačkoliv tiskové zprávy hovoří pouze o "indikovaném vadném čidle", záznam komunikace naznačuje, že piloti zřejmě neměli přesné údaje o své rychlosti.

Stroj mířící z moskevského letiště Vnukovo do Stuttgartu letěl ve 32 000 stopách a nacházel se takřka u západních hranic České republiky, když piloti oznámili mimořádnou situaci a vyžádali si bezpečnostní přistání v Praze. Na dráze 06 přistál letoun o několik minut později. Incident se obešel bez vážnějších komplikací. Cestující dopravil do cílové destinace náhradní německý letoun.

Záznam komunikace posádky se stanovištěm Věž v Praze naznačuje, že piloti neměli přesné informace o své indikované rychlosti, kterou jim řídicí upřesňoval na základě údajů z odpovídače. Lze se tedy domnívat, že vadným čidlem, o němž se zmiňují tisková vyjádření, byla jedna z pitotových trubic na přídi airbusu. Přesnější informace zjišťujeme.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář