První Panthera opustila výrobní halu Pipistrelu ve Slovinsku

02.04.2013 4 příspěvky

První Panthera opustila výrobní halu Pipistrelu ve Slovinsku
První Panthera opustila výrobní halu Pipistrelu ve Slovinsku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve čtvrtek 28. března opustil první exemplář nového letounu Pipistel Panthera továrnu ve slovinském městě Ajdovscina. Celokompozitový čtyřmístný stroj byl vytažen na dráhu místního letiště a poprvé nastartoval motor Lycoming o výkonu 210 koňských sil. Tento premiérový rollout zahájil pozemní zkoušky letounu, které povedou k prvnímu letu Panthery.

Zkušební fáze zkoušek je netrpělivé očekávána, jelikož slibované výkony stroje nasadily laťku vysoko. Při cestovní rychlosti 360 km/h (200 kts) má Panthera uletěl 1 000 NM (1 852 km). Výrobce slibuje spotřebu pouhých deset galonů paliva za hodinu. Kromě zmíněné celokompozitové konstrukce lze ještě vyzdvihnout titanový zatahovací podvozek a jako samozřejmost v kabině pilot nalezne glass cockpit s avionikou od Garminu.

Přestože parametry stroje slibují převratný letoun, není zatím známo, zda nebude převratná i cena novinky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

převratná

02.04.2013 v 21:03 Pavel

Cena převratná bude, na to vemte jed! Každá novinka něco stojí a nové technologie jsou pekelně drahé! Pojďme si tipnout, já říkám těsně pod hranicí 500tis eur . . .

Odpovědět

cena

03.04.2013 v 10:43 Daniel

Osobne som sa bol v pipistrele pozriet na tento stroj a je momentalne cena na panteru 395 tis eur v zaklade...

Odpovědět

relativita ceny

03.04.2013 v 12:49 robo

no, letadlo je to hezke. Pokud by jsme uvazovali (aby se lip pocitalo) cenu 400 tisic, tak je to 1700 letovych hodin na treba takove DA-40... A to se nemusim o nic starat, jen sednout a letet. Je pravda ze vykony jsou neporovnatelne vyssi, ale taky si to i vic potahne z nadrze. Urcite si ale letadlo sve kupce najde. Preji tomuto projektu hodne uspechu.

Odpovědět

Konečně to mám potvrzeno

04.04.2013 v 8:16 Tom

Jediná plastová věc na mém Ull je kabina a nohy. Už mám druhé. Nenávidím plast a ne kvůli stylu mého užívání Ull /lety z pole na pole/. Titan jak vidno má opodstatnění, jenže noha ze Zlínu 50 je nedostupná. Konečně vím, kam napsat a kde objednat. Když umí zpracovat titan v masovém měřítku, je to už jen otázka ceny, kterou mi řeknou.

Odpovědět

Přidat komentář