Velké aerolinie pod tlakem konkurence zlevňují

25.07.2006

České aerolinie a německá Lufthansa snížily ceny letenek. Přestože zástupci dopravců odmítají, že tak reagují na tvrdý konkurenční tlak nízkonákladových společností, analytici tvrdí opak, informovaly o tom ve včerejším vydání Lidové noviny (LN).

Velké aerolinie pod tlakem konkurence zlevňují
Velké aerolinie pod tlakem konkurence zlevňují (Zdroj: Aeroweb.cz)

25.7.2006

Velcí dopravci dosud shodně tvrdili, že hodlají konkurenci čelit kvalitou, nikoli cenou. Čtvrté největší evropské aerolinie - skandinávské SAS - zlevní letenky na podzim, dodávají LN.

"Kvůli drahé ropě nyní hraje naprosto všechno pro zdražování, tak z jakého jiného důvodu, než je konkurenční boj, by zlevňovaly," citují LN hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikoru. "Je to boj o každého zákazníka, a to i za cenu toho, že cena letenky vůbec nepokrývá náklady," prohlásil expert na cestovní ruch Jaromír Beránek.

Obliba nízkotarifových přepravců stále roste. "Řada lidí, kteří často pracovně létají po Evropě, nahradili standardní aerolinky za low-cost. Když letí jen hodinu, nepotřebují jídlo," vysvětluje analytik Pikora.

ČSA snížily ceny letenek, které pro ně prodává společnost GTS international. Nabídka se týká letů do Amsterdamu, Říma, Benátek, Madridu, Kodaně, Barcelony, Milána, Larnaky, Soluně a Splitu, a to v době od 17. července do 14. září. Lufthansa nyní nabízí zlevněný zpáteční let z Prahy do anglického Manchesteru za zhruba 4,5 tisíce včetně všech tax a poplatků, což je zhruba polovina původní ceny.

Zdroj: LN/ČTK

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář