Polské Dreamlinery opět létají, v Japonsku stroj hlásil závadu

03.06.2013

Polské Dreamlinery opět létají, v Japonsku stroj hlásil závadu
Polské Dreamlinery opět létají, v Japonsku stroj hlásil závadu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Polský národní letecký přepravce Lot uvolnil své letouny Boeing 787 Dreamliner do plného provozu. V sobotu se na linku z Varšavy do New Yorku vydal stroj v polských barvách po čtvrtletní odstávce vynucené závadami na akumulátorech. Polský přepravce má v současné flotile tři Dreamlinery, do konce srpna by měl však zapsat na soupisku další dva kusy.


Polský Dreamliner při své první návštěvě Prahy

Polský přepravce už není jediným evropským provozovatelem nejnovějších boeingů. Svůj první stroj tohoto typu si v poslední květnový den převzali zástupci britské společnosti Thomson Airways. Na linku s pasažéry by se měl tento letoun vydat v následujících dnech.

Do provozu se již vrátily také "sedm-osm-sedmičky" v japonských barvách All Nippon Airways a Japan Airlines, přičemž druhé jmenované aerolinky již také ohlásily první závadu na akumulátorech v opětovné službě. Šlo však pouze o vadné čidlo, které nově snímá teplotu jednotlivých bateriových článků.

Letouny B787 byly uzemněny počátkem roku po sérii incidentů způsobených přehříváním či v krajním případě požárem akumulátorů. Nový letoun, který je oproti standardním nikl-kadmiovým bateriím vybavený lithium-iontovými akumulátory, uzemnil americký Federální letecký úřad (FAA), aby nalezl účinné řešení problému. Ačkoliv se výrobcům baterií nepodařilo odhalit příčinu incidentů, Boeing věří, že zlepšení izolace článků a právě montáž tepelných čidel umožní další bezpečný provoz Dreamlinerů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář