Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013

08.06.2013

Jaký program letos přichystá největší evropský závod v akrobatickém létání? Vše podstatné o Aerobatic Freestyle Challenge 2013 včetně praktických informací, třeba jak se dostat do Letňan, v souhrnném článku.

Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013
Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výsledková listina závodu AFC 2013:

st. č. pilot nár. letoun body pořadí 
5 Pierre Varloteaux FRA Extra 330SC (F-TGCJ) 2991,625 1
6 Olivier Masurel FRA CAP 232 (F-HERA) 2885,625 2
2 Francois Le Vot FRA Extra 330SC (F-TGCJ) 2746,75 3
3 Aude Lemordant FRA CAP 232 (F-HERA) 2656,75 4
1 Gerald Cooper GBR XP-30 (D-ESXA) 2495,875 5
7 Artur Kielak POL XP-30 (D-ESXA) 2477,375 6
4 Marek Hyka CZE XP-30 (D-ESXA) 1841,25 7

Zprávu z dnešního dne najdete ZDE!


Do roka a do týdne

16. června 2012 byly pražské Letňany svědky historicky prvního ročníku soutěže Aerobatic Freestyle Challenge. Unikátní závod, v němž se snoubí prvky klasického leteckoakrobatického soupeření a freestylové akrobacie, se do Prahy vrátí takřka přesně po roce. Již tuto sobotu 8. června bude deset prvotřídních leteckých akrobatů v prostoru o jednom kilometru krychlovém ukazovat to nejlepší, co dovedou.

Formát soutěže, který je skutečně ve světě ojedinělý, se oproti loňskému roku nijak nezměnil. Akrobaté v první části svého letou předvedou povinnou sestavu, která bude pro všechny závodníky stejná. Diváci a návštěvníci tak budou mít příležitost porovnat jednotlivé akrobatické prvky u všech pilotů navzájem. Hned po skončení povinné sestavy zahájí pilot své vlastní – freestylové vystoupení. Za doprovodu hudby se tak budou piloti na vlně kladných a záporných géček pokoušet předvést lepší show než jejich konkurenti.

Na vše bude dohlížet sbor rozhodčích v sestavě s pro nás nepřehlédnutelným akrobatem, mistrem světa i Evropy, Petrem Jirmusem. Spolu s ním budou hodnotit výkony letců Philippe Küchler (hlavní rozhodčí, Švýcarsko), Hanna Räihäová (Finsko) a Gabor Talabos (Maďarsko). Princip je velice jednoduchý – pilot s největším bodovým ziskem zvítězí. Loňský závod jednoznačně ukázal, že nelze soudit celkový výkon letce pouze podle jedné z částí, ale je skutečně třeba sledovat závod jako kombinaci přesné akrobacie a freestylu. Zatímco loňský celkový vítěz Martin Šonka se vytáhl především naprosto precizně zalétnutou povinnou sestavou, hned druhý Francois Le Vot uchvátil esteticky takřka dokonalým freestylem.


Foto AFC

Bez žen ani ve vzduchu

Pokud nejste létání zcela odevzdaný člověk či pravidelný čtenář Aerowebu a snad vás překvapilo ženské jméno ve sboru rozhodčích, pak vás asi ještě víc překvapí hned dvě jména ve startovní listině samotného závodu. Jednotlivým závodníkům Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge jsme se již podívali na zoubek v samostatném článku, a tak stačí jen krátce shrnout.

Gerald Cooper, Viktor Čmal, Marek Hyka, Tamás Illés, Světlana Kapaninová, Artur Kielak, Aude Lemordantová, Francois Le Vot, Olivier Masurel a Pierre Varloteaux – to je desítka zvučných jmen akrobatů, kteří budou zápolit o skleněnou trofej pro vítěze druhého ročníku Aerobatic Freestyle Challenge.

Profily všech deseti pilotů AFC 2013 najdete ZDE!

Nemám rád spekulace, a tak nechci tipovat vítěze. Fanoušci však jistě nejvíce poženou domácího Marka Hyku, velké přízně se budou patrně těšit také obě dívky a předvést to nejlepší budou chtít úplně všichni. Sobotní zápolení budeme samozřejmě sledovat a nejrychlejší informace zprostředkujeme tímto článkem či naším profilem na Facebooku.


Foto Hphoto Stanislav Hemrle

Akce nejen na nebi

Samotný závod bude jistě vrcholem programu, ale nebude zdaleka jeho jediným bodem. Brány areálu se otevřou v 10 hodin. Od 11 hodin začne autogramiáda hokejistů pražských klubů Lev a Sparta, kterým budou sekundovat basketbalisté Nymburka. Od 12 hodin bude zahájen pozemní program a na nebi se objeví první letouny, mj. například Bücker 131 Jungmann pilota Jana Rudzinského. Od 13 hodin začne závodní odpoledne nabírat to správné tempo – během několika minut tak uvidí návštěvníci vojenský proudový letoun L159B, akrobatický kluzák Lo-100 či akrobacii paraglidu mezi pylony.

Krátce před druhou hodinou by se měl stejně jako loni přímo z kokpitu přihlásit pilot Radim Bagár, aby přítomným již notně natěšeným divákům předvedl některé akrobatické kousky a sám je přímo z pilotní kabiny okomentoval. Posledním předskokanem závodu AFC bude opět akrobacie kluzáku, tentokrát Swiftu S1.

Bezmála dvě hodiny pak budou ve středu pozornosti všech přítomných návštěvníků, novinářů, televizních kamer a nakonec i televizních diváků stanic Fanda a Nova Sport samotné závodní výkony akrobatů. Vítěz AFC 2013 potom ještě na počest svého triumfu předvede exhibiční ukázku a tečku za letovým programem krátce po čtvrté hodině doslova nakreslí závodník Francois Le Vot, známý svými nebeskými malovánkami.

Program Aerobatic Freestyle Challenge 2013

10:00   Otevření areálu
11:00   Zahájení autogramiády hokejistů HC Lev Praha a HC Sparta Praha
           a basketbalistů ČEZ Basketballu Nymburk
12:00   Zahájení pozemního programu
           CASA Bücker 1.131 Jungmann – Jan Rudzinskyj
           Repliky historických letadel – fond Letadlo M. Vlacha
           Prezentace WT9 Dynamic, Cirrus SR22
13:00   Průlet L-159 B ALCA (Aero Vodochody)
13:05   Akrobatický kluzák Lo-100 - Miloš Ramert
13:10   Team Nirvana (paraglide mezi pylony) - Karin Stachová
13:20   Charitativní akce Generálního ředitele AFC Miloslava Lujky
13:35   Modelářská show s obřími modely
13:50   Zábavná akrobacie s XA41 – Radim Bagár
13:55   Akrobatický kluzák Swift S1 – Přemysl Vávra
14:00   AFC 2013 – závod
15:50   AFC 2013 – vyhlášení výsledků
16:00   Průlet L-159 B ALCA (Aero Vodochody)
16:05   Exhibice vítěze – rozloučení
16:10   Freestyle akrobacie Extra 330SC – Francois Le Vot

Organizátoři Hot Pepper’s Aerobatic Freestyle Challenge 2013 se pokusili koncipovat program tak, aby si celý 8. červen užili jak fandové a fanynky letectví, tak také polovičky ve funkci „pouhého“ doprovodu a ratolesti. Z toho důvodu bude součástí pozemního programu také tzv. Ladies zone a dětský koutek.

V zóně pro dámy bude připraveno welness zázemí, stánek s kosmetickými produkty, bižuterie, občerstvení i kavárna, nabízející kromě kávy i alkoholické a nealko koktejly. Pro dětské návštěvníky závodů, které zvuk akrobatických speciálů příliš neuchvátí, jest připraven dětský koutek s mobilním ateliérem, skákacím hradem a soutěžemi.


Mapa areálu (kliknout pro zvětšení)

Hlas, co pohladí a snad i poučí

Moderátoři jsou pilířem, který dokáže každou akci jak slušně zvednout a podržet, tak i, jak se bohužel ukázalo loni, trochu potopit. Organizátoři AFC 2013 si kritiku na některé prvky loňského moderování vzali k srdci a rozhodli se postavit most přeci jenom na trochu pevnějších základech.

Tím prvním by měl být Jiří Hölzel, který patří mezi nejzkušenější domácí sportovní komentátory se zaměřením mimo jiné i na akrobatické létání. Navštívil několik zastávek světové série Red Bull Air Race, kterou posléze komentoval i v televizních přenosech. Díky přátelským vztahům s domácím akrobatickou špičkou i dvakrát akrobatický let absolvoval a jak říká, byl to jeden z nejvíce adrenalinových zážitků.

Druhým základem úspěchu by měla být Hana Zajíčková, která se moderování v televizi i na veřejnosti věnuje čtyři roky, a to do doby, kdy vyhrála konkurz na moderátorku televizní stanice MTV. Od té doby má za sebou řadu namlouvání, reportáží, moderování v přímém televizním přenosu a rozhovorů s hvězdami světové pop music i domácími hudebníky a umělci.

Věřme, že se letošní moderátorská dvojice ukáže v tom nejlepším světle, které bude snad i letos co nejvíce světlem slunečním.

Do Letňan vzduchem, po zemi i pod zemí

Vlastním letadlem

Pokud chcete na Aerobatic Freestyle Challenge přiletět vlastním letadlem, můžete tak učinit v sobotu do 11:30 hodin místního času. Poté bude letiště pro přílety uzavřeno až do 17. hodiny, kdy bude možné odletět. Tato informace bude publikována oficiálně NOTAMem. Pro přílet a odlet do/z Letňan neplatí žádné zvláštní pokyny, pouze je třeba brát v úvahu protihluková omezení a dodržovat publikovaný tvar okruhu dle Letové informační příručky.

AIP LKLT TEXT
AIP LKLT ADC (letištní mapa ICAO)
AIP LKLT VOC (mapa provozu za vidu)

Autem

Pokud se rozhodnete cestovat do Letňan autem, máte možnost využít velkokapacitního parkoviště mezi letištěm a areálem PVA Letňany. Je však třeba počítat se zdržením na příjezdu, neboť tuto variantu asi využije více návštěvníků.

Městskou hromadnou dopravou

Ačkoliv je momentální dopravní situace v Praze mimořádná kvůli protipovodňovým opatřením, vše se pomalu vrací do starých kolejí – doslova. Faktem je, že asi nejsnazším způsobem, jak se do Letňan dostat po zemi, zůstává metro C, které spojuje letiště s centrem města a pražskými nádražími – to pokud pocestujete do Prahy vlakem a dále městskou hromadnou dopravou. Momentálně je linka C v provozu v celé své délce, ovšem stanicemi Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc vlaky pouze projíždí. Podíváte-li se na věc z jiného úhlu, můžete být v Letňanech vlastně rychleji než standardně.


Foto AFC

Sobota, 8. června 2013, 10:00-17:30

Pakliže již máte vstupenky v teple domova, nemusíte dále pokračovat ve čtení. Pokud jste se rozhodli počkat až na soudný den a budete řešit vstupné na místě, pak si připravte 250 Kč coby jednotlivec nebo 750 korun jako čtyřčlenná rodina. Pokud si chcete vychutnat určitý komfort VIP zóny a nadstandardní služby, je pro vás připraveno speciální vstupné Golden Card za 2 700 Kč. Zcela zdarma mají vstup děti do 150 cm výšky.

Výčet informací, co bude, tím končí. Již dnes se však do Letňan slétnou všichni závodníci a měli by ukázat první tréninkové lety. Tréninky budou pokračovat také v pátek, a jak už jsme několikrát připomněli, samotný závod bude následovat v sobotu.

Ať už se rozhodnete být na místě či zůstanete doma, my budeme u toho a veškeré informace vám budeme sdělovat ve zprávách a v tomto článku. Ať se v Letňanech sejdeme v hojném počtu!

Oficiální web AFC 2013 najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář