Ramstein Rover opět omezí pohyb ve vzdušném prostoru ČR

05.09.2013

Ramstein Rover opět omezí pohyb ve vzdušném prostoru ČR
Ramstein Rover opět omezí pohyb ve vzdušném prostoru ČR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letová část vojenského cvičení Ramstein Rover 2013 stejně jako v posledních letech omezí pohyb ve vzdušném prostoru České republiky po necelé dva zářijové týdny. Od 9. do 20. září budou vytyčeny výcvikové prostory Viking na území jižních Čech, Moravy a Slezska. Spojovat je budou klasické "nudle" určené k přeletům. Vyplývá to z přílohy Letové informační příručky AIP SUP 27/13.

Prostor Viking 1 se rozprostírá v blízkosti základny v Náměšti nad Oslavou a sahá až do FL125. Prostor Viking 2 těsně přiléhá na severozápadní okraj řízeného okrsku Přerov a je vyhrazen od země do FL245. Prostory Viking 3, 4 a 5 se tyčí v jižních Čechách a zasahují od 1 000 stop AGL až do FL245. Mimo to jsou vyhrazeny pruhové prostory Skyway (vždy od 1 000 stop AGL do FL85), které jednotlivé "vikingy" spojují.

V rámci cvičení mohou být využívány i další prostory, jejichž aktivace bude vyznačena vždy cestou AUP. Pozorně proto před letem zkontrolujte platný Plán využívání vzdušného prostoru na webu http://aup.rlp.cz.

Letovému povolení budou během cvičení podléhat také civilní lety z letišť a ploch, kterých se Ramstein Rover dotýká. Prostor Viking 1 bude spravovat přibližovací stanoviště v Náměšti, prostor Viking 2 na území CTR/TMA Přerov přibližovací služba v Přerově a ostatní prostory či jejich části stanoviště MACC Praha (Praha Terén).

Hlavním cílem cvičení je sladit postupy pilotů a předsunutých leteckých návodčích pro akce Severoatlantické aliance (NATO) v Afghánistánu. Cvičení Ramstein Rover je obdobou dříve organizovaných akcí Flying Rhino. Do budoucna však zatím není zřejmé, jak budou cvičení probíhat. Velení NATO přechází na novou strukturu a o podobě budoucích akcí zatím nerozhodlo.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář