Závada na podvozku způsobila vyjetí z dráhy Airbusu Thai Airways

10.09.2013

Závada na podvozku způsobila vyjetí z dráhy Airbusu Thai Airways
Závada na podvozku způsobila vyjetí z dráhy Airbusu Thai Airways (Zdroj: Aeroweb.cz)

Incident se odehrál v neděli 8. září na mezinárodním letišti v thajském Bangkoku. Velkokapacitní airbus A330-300 společnosti Thai Airways vyjel při přistání z dráhy a zastavil až na nezpevněné ploše mimo ranvej. Podle svědků nehody došlo po dotyku přední podvozkové nohy se zemí k prudkému vybočení letounu a následnému opuštění ranveje. Původně se spekulovalo, že došlo ke kolapsu pravé podvozkové nohy, ale podle aktuálních informací je na vině právě závada na přední podvozkové noze.


Havarovaný A330 Thai Airways

Při samotné nehodě nebyl nikdo zraněn, nicméně 12 pasažérů utrpělo menší zranění při evakuaci letounu. Zajímavostí je začerněné logo dopravce na trupu havarovaného airbusu. Přestože je provozovatel letounu znám, Thai Airways měly obavy ohledně negativní reklamy.

Jen den před zmíněnou nehodou zažila podobné problémy posádky bizjetu CRJ-200 společnosti Eurojet. Posádce se nepodařilo před přistáním otevřít podvozek a byla nucena přistát na moskevském letišti na břicho. Přestože došlo k vážnému poškození zmíněného stroje, nikdo na palubě nebyl zraněn.


CRJ-200 po přistání na břicho na letišti Vnukovo v Moskvě

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář